Hlavní obsah

V Turecku zadrželi synovce duchovního Gülena, údajného strůjce puče

Ankara
Aktualizováno

V Turecku v sobotu zadrželi synovce muslimského duchovního Fethullaha Gülena, kterého prezident Recep Tayyip Erdogan označuje za strůjce nedávného neúspěšného vojenského převratu v zemi. Zprávu o zatčení prvního Gülenova příbuzného od potlačení puče z 15. července přinesla agentura Anadolu.

Foto: Selahattin Sevi/Zaman Daily, Reuters

Muslimský duchovní Fethullah Gülen

Článek

Gülenův synovec Muhammed Sait Gülen byl zadržen v severotureckém městě Erzurum a bude převezen k výslechu do Ankary, informovala turecká agentura. Mezi obviněními, která proti němu mohou být vznesena, je podle Anadolu členství v teroristické organizaci.

Jeho strýc Fethullah Gülen žije od roku 1999 v dobrovolném exilu ve Spojených státech. Má ale v Turecku i jinde rozsáhlou síť škol, charitativních organizací a stoupenců. Erdogan označuje Gülena za strůjce neúspěšného převratu, ten ale jakékoliv své zapojení do puče popřel.

Erdogan obviňuje svého někdejšího blízkého spojence a dnešního úhlavního nepřítele z „budování státu ve státě” a z organizování spiknutí s cílem svrhnout tureckou vládu. Chtěl proto po Spojených státech Gülenovo vydání. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Erdogan vyhlásil v Turecku výjimečný stav

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v zemi výjimečný stav, který potrvá tři měsíce. Před vyhlášením zasedala vláda a bezpečnostní rada státu.

Výběr článků

Načítám