Hlavní obsah

V sázce je příliš mnoho, apeluje Skotská národní strana a nabízí nové referendum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Skotská národní strana (SNP) v úterý zveřejnila svůj volební program před předčasnými parlamentními volbami, které se konají 8. června. Voličům v něm nabídla nové referendum o nezávislosti, jež by se podle ní mělo konat na konci procesu odchodu Británie z Evropské unie.

Foto: Pool, Reuters

Skotská premiérka šéfka SNS Nicola Sturgeonová

Článek

"V sázce je příliš mnoho na to, aby byl brexit Skotsku vnucen, a nezáleží na tom, jak moc velké škody nakonec způsobí," řekla šéfka strany a skotská premiérka Nicola Sturgeonová při představování programového prohlášení SNP ve skotském Perthu.

Britská premiérka Theresa Mayová požadavek na nové skotské referendum odmítá s tím, že nyní na to není vhodná doba. Skotsko si již prošlo referendem v roce 2014, kdy voliči hlasovali pro setrvání v Británii.

Podle Sturgeonové nyní vznikl nárok na další lidové hlasování, neboť v loňském britském referendu výrazná většina Skotů odmítla vystoupení Británie z evropského bloku.

"Pevně věřím, že na konci brexitového procesu - ne nyní, ale až budou známy podmínky dohody (s EU) - musí mít Skotsko možnost rozhodnout o své budoucnosti," prohlásila v úterý Sturgeonová. Provincie má podle ní mít právo volby, zda bude následovat Británii a odejde z unie, nebo se stane nezávislou zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám