Hlavní obsah

V Salcburku začal soud se dvěma Čechy, kteří brutálně přepadli rodinu klenotníků

– Salcburk

Před zemským soudem v Salcburku začal proces se dvěma Čechy obžalovanými z brutálního přepadení klenotnické rodiny. Muži ve věku 43 a 40 let čelí obvinění z násilného vydírání, únosu a žhářství. Starší z obviněných trvá na své nevině, mladší se k činu přiznal, uvedla agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Soud v Salcburku

Článek

Podle prokuratury se obvinění v srpnu 2019 spolu s dalším komplicem vloupali do domu v obci Koppl u Salcburku a násilím přinutili jeho majitele, aby jim vydali šperky. Přepadená rodina si podle státní zástupkyně prošla martyriem. „Zní to jako scénář k thrilleru, čím si rodina prošla,“ řekla na úvod procesu.

Maskovaní ozbrojení muži se dostali dovnitř přes balkon a zaútočili na manžele ve věku 35 a 41 let, kteří v domě žili. V přítomnosti jejich dvou malých dětí ve věku dvou a čtyř let je spoutali, stejně jako 26letou ženu, která v domě pracovala jako au-pair. Majitele domu zbili a jeho ženu přinutili, aby jim vydala z trezoru cennosti v hodnotě 150 tisíc eur (3,81 milionu korun).

V centru Vídně útočili mladí na policisty, hecovat je měli levicoví extremisté

Evropa

Následně ženu donutili, aby se vydala autem do centra Salcburku, kde provozovala klenotnický obchod, a vrátila se se šperky. Děti, manžela a au-pair pracovnici si vzali jako rukojmí.

Přepadení se jim však nakonec vymklo z rukou. Rodinu se pokusili odvézt v kufru auta do lesa, kde se jim však auto porouchalo. Nechali je proto na místě a uprchli na horských kolech. Rodinu v autě objevili náhodní lidé, kteří přivolali pomoc.

Stopy chtěli pachatelé zamést tím, že se pokusili dům zapálit pomocí hořlaviny. Když spatřili náhodné dva kolemjdoucí, jak volají na policii, jeden z mužů čtyřikrát vystřelil do vzduchu a volajícímu muži vytrhl mobil z ruky. Škody na vile dosáhly 1,5 milionu eur (38,1 milionu korun), rodina se z ní po přepadení odstěhovala.

Češka se při pózování v Alpách zřítila do hloubky 150 metrů

Evropa

Vyšetřovatelé našli v domě po pachatelích 120 stop, přičemž analýza DNA podle nich prokazuje přítomnost obou obžalovaných na místě činu. Dvojici navíc zachytila bezpečnostní kamera umístěná na nedalekém penzionu, jak ujíždí na kolech směrem do údolí. Proti třetímu muži se nadále vede vyšetřování.

Třiačtyřicetiletý dříve trestaný Čech byl v listopadu 2019 zatčen v Praze a následně vydán do Rakouska. Mladšího z obviněných, trestaného dříve za bankovní loupež, dopadli čeští policisté v české metropoli v prosinci 2020 a rovněž jej vydali rakouským úřadům. Podle rakouské státní zástupkyně se dvojice seznámila před zhruba deseti lety při výkonu trestu v jedné pražské věznici.

Češce hrozí v Rakousku vězení kvůli smrti šestiletého syna při alpské túře

Evropa

„Nic jsem neudělal,“ řekl 43letý Čech před soudem. Jeho právní zástupce uvedl, že čin spáchat nemohl, neboť se tou dobou nacházel v Praze. Klenoty nalezené při domovní prohlídce jsou podle něj bezcenné skleněné předměty, které z loupeže u Salcburku rozhodně nepocházejí.

Druhý obviněný se k činu před soudem k překvapení prvního obviněného doznal, uvedla APA. K činu jej podle obhájce přemluvili dva muži z bývalé Jugoslávie. Jeho úkolem bylo obstarat a při akci řídit auto.

Oběti - přepadená rodina i dva kolemjdoucí - utrpěly trauma a musely vyhledat psychologickou pomoc. Jejich advokát požaduje odškodné v celkové výši 160 tisíc eur (přes čtyři miliony korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám