Hlavní obsah

V šachtě, kde je uvězněno 20 horníků, je až 70 stupňů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Po pondělním výbuchu v dole ve slovenském městě Handlová je stále nezvěstných 20 horníků. Do nemocnice bylo převezeno devět lehce zraněných horníků. Ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek na mimořádné tiskové konferenci přímo v Handlové potvrdil, že v sedm hodin ráno zaznamenal výrobní dispečer požár ve východní šachtě.

Článek

Ministr hospodářsví Jahnátek na další tiskové konferenci v 19:00 potvrdil, že podmínky na práci záchranářů se zlepšily. "Viditelnost se zlepšila z nuly na deset metrů. Asi 200 metrů od epicentra výbuchu naměřili záchranáři 16,2 procenta kyslíku a teplotu 28 stupňů," uvedl ministr. Potvrdil také, že počet nezvěstných se zvýšil na dvacet.    

Původně se uvádělo 19 nezvěstných. K likvidaci požáru byli přivoláni záchranáři z Prievidze. "V půl desáté došlo k výpadku telefonického spojení i k výpadku měřících čidel, která sledují stav plynů. Došlo k tomu pravděpodobně v důsledku výbuchu. Od tohoto momentu nemáme kontakt s 19 zaměstnanci, z nichž je 11 záchranářů a osm horníků. Na záchranných pracích se podílí desítky záchranářů a lékařů. Do podzemí sfárali další dvě čety záchranářů," uvedl Jahnátek v pět hodin odpoledne.

Příčiny exploze vyšetřuje báňský úřad v Prievidzi a slovenská policie. Vedení podniku kontaktovalo rodinné příslušníky nezvěstných horníků. Podle generálního ředitele hornonitranských dolů Petra Čičmance došlo k výbuchu v hloubce asi 330 metrů.

Zraněné zasáhla tlaková vlna výbuchu v jiné části dolu, asi 150 až 200 metrů od epicentra exploze. "Většinou mají lehká zranění hrudníku, hlavy a končetin, která si nevyžádala hospitalizaci," uvedl náměstek ředitele bojnické nemocnice Ján Belanský. "Nebylo třeba nikoho operovat," dodal.

Podmínky jsou tam velmi náročné. Je tam nulová viditelnost a teplota se zde pohybuje kolem 60 až 70 stupňů
generální ředitel hornonitranských dolů Petr Čičmanec

"V těchto místech se nevykonává těžba od 17. června letošního roku," uvedl generální ředitel. Čičmanec připustil, že zde už v minulosti zaznamenali požár.

"Požár jsme zde zaznamenali také minulý týden ve čtvrtek, v pátek i v neděli. Požár byl pokaždé bez problémů uhašen. Není to nic mimořádného, k podobným případům dochází čtyřikrát až pětkrát do měsíce. Okysličováním dochází k zahřívání a samovznícení uhlí," dodal ředitel.

Záchranáři se v pondělí odpoledne do páté hodiny přiblížili k místu výbuchu do vzdálenosti 130 metrů. "Podmínky jsou tam velmi náročné. Je tam nulová viditelnost a teplota se zde pohybuje kolem 60 až 70 stupňů," řekl Čičmanec.

Ředitel se odmítl vyjádřit k šancím nezvěstných záchranářů a horníků na přežití. "Musíme počkat na informace od záchranářů," uvedl.

Podle ředitele pravděpodobně vybuchly sekundární hořlavé plyny nahromaděné v důsledku požáru. "Metan tam nebyl," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám