Hlavní obsah

V Rusku zatkli policisty, opilí ubili Abcházce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští kriminalisté v úterý v Moskvě zatkli tři příslušníky z pořádkové policejní jednotky, kteří v pondělí v noci obušky surově zbili dva přistěhovalce z Abcházie. Jeden z mladíků zraněním podlehl ještě před příjezdem sanitky.

Článek

Zatčené příslušníky operativního policejního pluku ve věku od 22 do 26 let z řad strážců zákona okamžitě vyhodil sám nový velitel moskevské policie generál Vladimir Kolokolcev. Rozhořčilo ho zejména to, že policisté, kteří se mezitím k činu doznali, byli opilí. Podle policejního mluvčího Viktora Birjukova sesazen byl i velitel pluku.

Předchozího dlouholetého šéfa moskevských strážníků generála Vladimira Pronina odvolal prezident Dmitrij Medveděv poté, co jeden z policejních náčelníků major Denis Jevsjukov v dubnu zastřelil v moskevské samoobsluze tři lidi a dalších šest zranil.

Krveprolití odhalilo i skandální poměry v policii, noviny psaly o korupci bující od řadových strážníků po nejvyšší velení i o vynucených doznáních mučením podezřelých.

Na poměry v policii si stěžují i sami strážci zákona. Před dvěma týdny se major Alexej Dymovskij z Novorossijska na internetu obrátil na premiéra Vladimira Putina, aby mu pomohl čelit svévoli zkorumpovaných velitelů, kteří ho nutí řešit vymyšlené případy.

Smrt v cele je běžná

Dalším skandálem je případ sedmatřicetiletého právníka Sergeje Magnitského, který minulý týden zemřel ve vězeňské nemocnici. Údajně na selhání srdce. Magnitskij byl zatčen krátce poté, co obvinil činitele ministerstva vnitra ze zpronevěry. Obvinili jej z toho, že prý pomohl jednomu z největších zahraničních investorů, fondu Hermitage Capital, k velkému daňovému úniku. Ve vazbě strávil skoro rok, aniž by vedení věznice vyslyšelo jeho stížnosti na nesnesitelné podmínky a zhoršující se zdraví. Firma tvrdila, že se ve skutečnosti stala obětí nekalého způsobu konkurečního boje a o žádný daňový únik nešlo

Prezident v reakci na tyto pochyby nařídil generálnímu prokurátorovi a ministru spravedlnosti vyšetřit okolnosti Magnitského úmrtí, jakož i kvalitu lékařské péče v ruských věznicích. Podle časopisu Russkij Newsweek loni v ruských věznicích zemřelo 4679 vězňů, z toho polovina ve vyšetřovací vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám