Hlavní obsah

V Rusku docházejí léky potřebné pro léčbu covidu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko se potýká s druhou vlnou pandemie koronaviru, denní přírůstky nakažených lámou jeden rekord za druhým, což dostává pod tlak místní zdravotnický systém. Podle zdrojů agentury Reuters se některé nemocnice potýkají s nedostatkem léků, které jsou potřeba při léčbě průvodních příznaků covidu-19. Zásoby se nedají doplňovat, protože léků mají kvůli vysoké poptávce a panickým nákupům nedostatek i distributoři. Ministerstvo zdravotnictví se k otázce nevyjádřilo.

Foto: Alexey Malgavko, Reuters

Ruští zdravotníci transportují nemocného s koronavirem do nemocnice v Omsku.

Článek

Lékaři se podle zdrojů agentury Reuters potýkají s nedostatkem antivirotik, antibiotik a dalších medikamentů potřebných pro léčbu covidu-19, jeho příznaků a souvisejících nákaz ve více než tuctu regionů. Uvedli to tři místní představitelé a tři prodejci léků.

Lékařka z Baškorostánu v Povolží na jihu Uralu sdělila agentuře Reuters pod podmínkou anonymity, že v nemocnici u nich ve městě se nedostává antibiotik kvůli přílivu pacientů.

Všechny ruské vakcíny proti covidu-19 jsou účinné a bezpečné, tvrdí Putin

Koronavirus

Spolumajitel jedné z distribučních sítí léků, který si také nepřál být jmenován, řekl: „Vedoucí lékaři mi volají každých pár minut a žadoní o léky. Nemají čím léčit pacienty. A my nemáme nic, co bychom jim dodali.“

Kreml problémy přiznal

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už minulý týden přiznal, že jsou problémy: „Víme, že v některých regionech je nedostatek léků, což je nepřijatelné. Vláda podniká energická opatření, aby tomu předcházela.“

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Ruští zdravotníci v Tveru

Ruský server Megapteka uvedl, že říjnový prodej léků používaných pro léčbu covidu-19 stoupl meziměsíčně o 150 až 250 procent. Nejvíce stouply prodeje levofloxacinu – celkem o 236 procent, umifenoviru o 206 procent, steroidního kortikoidu dexametazonu, jehož účinnost na covid už byla prokázána, o 175 procent a azithromycinu o 144 procent.

Pro léčbu covidových pacientů používají v Rusku kombinaci antivirotika umifenoviru v kombinaci s antibiotiky levofloxacinem nebo azithromycinem. Rusové tvrdí, že tato kombinace je účinná, i když se nikde neprokázalo, že by samotný umifenovir pomáhal. Má být podobně účinný jako Tamiflu (oseltamivir), ale ani u tohoto antivirotika se neprokázala účinnost proti covidu-19. Azithromycin je účinný proti širokému spektru bakteriálních infekcí, působí však také protizánětlivě a používal se i s antimalarikem hydroxychlorochinem, jehož účinnost na covid byla také vyvrácena. Při zkoumání azithromycinu se ukázalo, že v laboratorních podmínkách brzdí replikaci některých virů.

V Rusku v pátek zaznamenali rekordní nárůst počtu potvrzených případů koronaviru o 24 318, z nichž 6902 je z Moskvy. V zemi se už prokázala nákaza u více než dvou milionu lidí, z nichž zemřelo 35 311.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám