Hlavní obsah

V Rumunsku byla tajná věznice CIA

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešt

V hlavním rumunském městě Bukurešti měla americká tajná služba CIA svou věznici. Uvedly to agentura AP a německý list Süddeutsche Zeitung. Věznice byla v budově rumunské tajné služby Orniss. Ta ale tvrzení AP popřela. CIA je odmítla komentovat.

Článek

Budovu na ulici Mures vypátraly list Süddeutsch Zeitung spolu s televizí ARD. Že jde skutečně o tajnou věznici CIA, jim potvrdil bývalý agent americké Ústřední zpravodajské služby. Uvedl, že on byl v budově často: „Bylo to dobře utajené, nebylo to tak, že by sem mohli přijít rumunští představitelé a pozdravit mne.“

Zástupce Orniss Adrian Camarasen listu na dotaz, zda právě v této budově byla věznice CIA označovaná kódovým názvem Jasné světlo, odpověděl bryskně: „Tady? Ne!“

V budově byl mimo jiné vězněn strůjce útoků na New York a Washington Chálid Šajch Mohammed, který byl dopaden v roce 2003 v Pákistánu. Zřejmě právě v Rumunsku byl podrobován waterboardingu. Od roku 2006 byl vězněn na základně Guantánamo. Dále byli v Rumunsku vězněni členové al-Káidy Faradž Libí a Ramzi Binalšib.

O tajných věznicích CIA začala psát média v půlce prvního desetiletí nového milénia. O možnosti, že jedna byla v Rumunsku, se psalo už v roce 2005. Dalšími podezřelým státem bylo Polsko, kde se její existenci podařilo prokázat. Bukurešt ale obvinění vždy odmítala, ačkoli v roce 2007 vyšetřování Rady Evropy obvinilo Rumunsko, že na jeho území byla tajná věznice.

Podle AP se věznice v Rumunsku zřídila v roce 2003 poté, co bylo rozhodnuto o uzavření polské.

Reklama

Výběr článků

Načítám