Hlavní obsah

V Rakousku zatkli tři muslimy kvůli videu

Novinky, aš, Novinky, International Herald Tribune, APA
VÍDEŇ

V Rakousku byli ve středu kolem poledne zatčeni tři lidé kvůli výhružnému videu s islamistickým obsahem, které bylo zveřejněno na internetu v březnu. Podle rakouského ministra vnitra Günthera Plattera se prošetřuje podezření, že trojice je ve spojení s teroristickou sítí al-Kajda. Jak ale uvedl, zatčení nepředstavovali pro Rakousko bezprostřední nebezpečí, protože netvořili teroristickou buňku.

Článek

Při spektakulární společné akci vídeňské policie, Spolkového úřadu pro ochranu ústavy a boj proti terorismu a speciální jednotky Cobra byli v poledně na neuvedeném místě zatčeni dva šestadvacetiletí muslimové a 21letá žena jednoho z nich. Podle ministra jde o arabské přistěhovalce druhé generace, kteří mají rakouské státní občanství a žijí ve Vídni.

Jak upřesnil mluvčí ministerstva vnitra Rudolf Gollia, všichni tři zadržovaní jsou nezaměstnaní a úřady je sledovaly několik měsíců. Zasáhly nyní, protože se trojice chystala odjet za hranice.

"V žádném případě nepředstavovali nebezpečí pro Rakousko," uvedl Platter a dodal: "Nemáme žádné indicie, že by v Rakousku nebo někde jinde byl plánován teroristický útok, na němž by participovali tito lidé."

Výhružné video

Zadrženi byli jen kvůli videu, které bylo zveřejněné na internetu v březnu a v němž maskovaný muž, který se označoval za představitele skupiny Hlas chalífátu, na nahrávce hrozil Německu a Rakousku teroristickými akcemi, pokud tyto země nestáhnou své vojáky z Afghánistánu.

Řekl, že němečtí vojáci "nebudou bezpeční před útoky" Tálibánu a al-Kajdy v zemi zmítané válkou. Hrozil ale také tím, že radikálové mohou zaútočit i v Rakousku nebo na Rakušany v Afghánistánu. "Rakousko bylo vždy jednou z nejbezpečnějších zemí v Evropě, která je závislá na zimní i letní turistice. Jestliže ale nestáhne své vojáky z Afghánistánu, může být mezi národy, na něž se zacílí," uvedl maskovaný muž na videu doplněném úryvkem ze starší nahrávky dvojky al-Kajdy, Egypťana Ajmána Zavahrího, v němž hrozil Západu útoky.

Zatím nebylo zveřejněno, zda se někdo z trojice na výrobě videa přímo podílel. Momentálně je vyslýchá policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám