Hlavní obsah

V přestřelkách na Donbasu padli tři vojáci, separatisté pálí ze zakázaných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Příměří na východě Ukrajiny je nadále porušováno, i když počet případů není tak vysoký jako na konci minulého týdne. Separatisté však dále používají zbraně velké ráže, které měly být podle minských dohod od linie dotyku staženy. Při útocích padli tři ukrajinští vládní vojáci, uvedl ve středu štáb operací proti separatistům ATO.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tanky separatistů se stahují v Luhanské oblasti.

Článek

"Během uplynulých 24 hodin byli v boji zabiti tři ukrajinští vojáci, dalších pět utrpělo zranění," řekl plukovník Andrij Lysenko z ATO. Upřesnil, že tyto ztráty utrpěly vládní síly na doněckém úseku fronty.

Štáb ATO podle Ukrajinské pravdy oznámil, že za posledních 24 hodin bylo příměří porušeno ve 23 případech, přičemž v jedenácti z nich použili separatisté zbraně, které minské dohody zakazují.  Jsou mezi nimi i minomety ráže 120 mm.

Z minometů ráže 120 mm pálili na ukrajinské pozice u Avdijivky a u šachty Butovka. U Marjinky a u Šyrokyna na pobřeží Azovského moře stříleli z minometů ráže 82 mm.

Nejsilnější byla palba právě u Marjinky, kde separatisté na ukrajinské vojáky stříleli i z velkorážných kulometů, granátometů a ručních zbraní. V oblasti bylo zaznamenáno šest případů porušení příměří.

V devíti případech ukrajinské vládní síly palbu opětovaly. Separatisté naopak obvinili vládní vojska z nočního ostřelování Doněcka, Horlivky i dalších míst, o ztrátách se však nezmínili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám