Hlavní obsah

V Polsku se o post premiérky utkají dvě ženy bez velkého charismatu

Varšava

V nedělních parlamentních volbách v Polsku má konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) velkou šanci porazit dosud vládnoucí pravicovou liberální Občanskou platformu (PO). Za obě kandidují na premiérku ženy, post obhajuje Ewa Kopaczová, větší šanci ho získat ale má vyzývatelka Beáta Szydlová. Ani jedna není výraznou osobnosti.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Volební plakát Občanské platformy

Článek

„Úmorně se opakující tvrzení Kopaczové i Szydlové, že Polsko je krásná země a polské děti jsou nejlepší na světě, známe dobře i bez televizní debaty. Ale ono to ani jinak dopadnout nemohlo, když šéf vládnoucí strany (Donald Tusk) odešel dělat kariéru do Bruselu a šéf hlavní opoziční strany (Jaroslaw) Kaczyński dlouhé měsíce předstírá, že z polské politiky zmizel, přičemž oba místo sebe nastrčili druhořadé garnitury.“ zhodnotil pondělní televizní debatu obou kandidátek šéfredaktor deníku Fakt Robert Falusz.

„Jejich klání skončilo nerozhodně, ale ve skutečnosti lze jen těžko určit, která z nich byla v pondělí večer horší,“ konstatoval politolog Jaroslaw Filas.

Výsledek je však horší pro stávající premiérku Kopaczovou, která potřebovala snížit ztrátu dvanácti procentních bodů PO na PiS. „Pokud duel představoval pro PO, ztrácející na PiS dvanáct procent, poslední šance naklonit si ztracené voliče, pak toto očekávání Kopaczová nesplnila. Ale má-li v neděli PiS vyhrát, pak pro to nic neudělala ani Szydlová. Oběma se nedařilo oslovit ty voliče, kteří stále ještě nevědí, komu mají dát hlas,“ napsal týdeník Wprost.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Kandidátka opoziční strany Právo a spravedlnost PiS Beáta Szydlová

Poláci jsou už unaveni vládou PO, což ukázaly letošní prezidentské volby, kdy nečekaně prohrál Komorowski a vyhrál Andrzej Duda z PiS. [celá zpráva]

Političky 

Osmapadesátiletou Kopaczovou, která byla poprvé zvolena poslankyní v roce 2001 a v letech 2007 až 2011 vedla ministerstvo zdravotnictví a pak byla předsedkyní Sejmu, loni v září jmenoval prezident Bronislaw Komorowski do funkce předsedkyně vlády, protože Tusk se stal předsedou Evropské rady.

O šest let mladší místopředsedkyně strany Právo a spravedlnost, etnografka Beáta Szydlová, má ještě méně zkušeností. Žádnou vyšší funkci nezastávala.

Střet o migranty

Jedním z hlavních předvolebních témat je přijímání migrantů, obě jsou však k nim ostražité, i když Kopaczová nakonec souhlasila s přijetím 4500 migrantů. Říkala však, že Polsko přijme jen symbolický počet uprchlíků, jen lidi, kteří prokazatelně prchají před válkou, nikoli hospodářské migranty.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Poslká premiérka Ewa Kopaczová

Szydlová souhlas s kvótami odsoudila a chce ho zvrátit. Míní také obnovit užší spolupráci s visegrádskou skupinou, kterou poškodil prudký obrat Polska, které napřed kvóty odmítalo, a pak s nimi souhlasilo.

Kopaczová čelila kritice ze strany PiS už dříve, ještě jako ministryně zdravotnictví. Důvodem bylo vyšetřování tragické nehody polského speciálu, na jehož palubě v dubnu 2010 zahynuli prezident Lech Kaczyński. Podle PiS řádně nedohlédla na pitvu obětí.

Konzervativní kruhy, z nichž se rekrutují voliči PiS, je kritizovaly i kvůli tomu, že navrhovala, aby stát navzdory odporu církevních představitelů hradil neplodným párům část nákladů na mimoděložní oplodnění. V roce 2008 pomohla nalézt zdravotnické zařízení ochotné provést legální interrupci u nezletilé dívky.

Neshody o ekonomiku

Obě se také neshodují v pohledu na vývoj ekonomiky země. Kopaczová prohlásila, že ekonomika je silná a Poláci mají vyšší příjmy Podle Szydlové mladí nemají doma perspektivu, což vede k emigraci statisíců do západní Evropy. Szydlová populisticky slíbila, že po vítězných volbách sníží věk pro odchod do důchodu, zvýší částku příjmů osvobozenou od daní a rodinám pomůže částkou 500 zlotých na každé dítě (asi 3200 korun). Odmítá zavedení eura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám