Hlavní obsah

V Polsku po bouři dále pátrají po osmi nezvěstných

Novinky, ČTK, aš, Gazeta wyborcza
VARŠAVA

Polští záchranáři a potápěči i ve čtvrtek pátrají po osmi lidech, jež jsou nezvěstní od úterní bouře, která zasáhla Mazurská jezera. Tři oběti jsou již potvrzené, panují však obavy, že bilance bude horší. Po tragédii čelí meteorologové obvinění, že před bouří nevarovali a v době, kdy vítr dosahoval v poryvech rychlosti přes 130 km/h, uváděli, že má rychlost jen 60 až 80 km/h.

Článek

Jeden z nezvěstných - 29letý muž - se ve středu večer se sám přihlásil na policii. Nadále se tedy pohřešuje šest mužů a dvě ženy. "Policisté pročesávají břehy, procházejí hotely, penziony, kempy, mluví s jachtaři, kteří byli v době bouře na vodě," řekla mluvčí místní policie.

Na jezerech již druhý den pracuje 15 potápěčů. Do akce jsou zapojeny vrtulníky, auto s termovizí, psi vycvičení na hledání těl, strážníci. Všichni doufají, že se jim podaří zmizelé osoby nalézt.

Bouře se nad Mazurskými jezery přehnala v úterý odpoledne. Vítr dosahoval rychlosti 130 kilometrů v hodině, podle Beaufortovy stupnice měl tedy sílu orkánu. Vlny byly vysoké přes tři metry. V bouři se převrátilo 40 lodí, záchranáři vytáhli z vody 70 lidí, většina z nich neměla oblečenou záchrannou vestu. Tři lidé zemřeli.

Postižení si stěžují na meteorology, kteří informovali, že vítr má rychlost mezi 60 a 80 km/h, přitom byl dvakrát silnější. Meteorologická služba z Bialymstoku se brání, že sice uváděli, že vítr bude mít rychlost 80 kilometrů, jakmile však byl zaznamenán silnější poryv, hned o větší rychlosti větru informovaly. V každém případem neměli meteorologové informace z radaru v Legionwie, brání se ovšem, že to není jejich jediný zdroj informací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám