Hlavní obsah

V polské vesnici našli těla čtyř novorozenců, vyšetřují jejich matku

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská policie objevila v jednom z domů malé vesnice Ciecierzin v Opolském vojvodství na jihu země pozůstatky mtrvých těl čtyř novorozenců. Místní Trybuna Opolska v pátek informovala, že hrůzostrašný čin s velkou pravděpodobností spáchala jejich 27letá matka, která tam žije společně s 37letým druhem pracujícím v zahraničí a jejich šestiletým synem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Aleksandra J., kterou soud vzal do vazby, se policii přiznala, že dítě, které se jí letos 30. listopadu narodilo, ihned po porodu udusila v igelitovém sáčku a poté se jej pokusila spálit doma v kamnech. Pozůstatky ohořelého těla dítěte v nich našli policejní experti. Zároveň vyšetřovatelům ukázala místa, kam zakopala mrtvá těla dalších tří novorozenců. Nalezena byla v různém stupni rozkladu.

Vraždy žena nejspíš spáchala sama

Policii na podezření ze spáchání mimořádně závažného trestného činu upozornili pracovníci obecního úřadu.

Pozůstatky všech čtyř dětských těl policie převezla do Varšavy, kde budou v Ústavu soudního lékařství podrobeny pitvě. Prokurátorka Anna Jastrzebská v Radiu Opole v pátek uvedla, že Aleksandra J. tyto strašné činy pravděpodobně spáchala sama, a účast jiných osob předběžně vyloučila. Zároveň však uvedla, že definitivní podrobnosti o případu, který otřásl Polskem, budou známy až po ukončení vyšetřování.

„Za čtyřmi dětskými mrtvolami v Ciercierzině jsou s velkou pravděpodobností čtyři nechtěná těhotenství Aleksandry J., která se jich zbavila tím nejhorším způsobem,“ upozornila většina polských médií.

Přísné interrupční zákony

V Polsku, kde existuje jeden z nejpřísnějších interrupčních zákonů na světě, mohou ženy o potrat požádat jen v případech, kdy je plod geneticky poškozený či těhotenství je výsledkem znásilnění nebo incestu.

Ve skutečnosti jsou však interrupce prováděny jen výjimečně. V téměř 40milionovém Polsku lékaři legálně provedou zhruba 800 potratů. Dalších 150 až 180 tisíc Polek, podle informací ženských organizací, za interrupcemi ve velkém cestují hlavně do sousedních zemí, nebo podstupují ilegální potraty v Polsku, což často končí tragicky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám