Hlavní obsah

V Petrohradě opět uzavřeli metro. Kvůli anonymní hrozbě

– Petrohrad • Aktualizováno

Petrohradské stanice metra Dostojevskaja a Sennaja ploščaď byly v úterý před polednem uzavřeny kvůli anonymnímu telefonátu, že jsou tam nálože, uvedla tisková agentura TASS. Stalo se tak nedlouho po pondělní explozi ve vagónu metra mezi stanicemi Sennaja ploščaď a Těchnologičeskij institut, po níž zemřelo 14 lidí. Žádné nálože ale při kontrole nebyly nalezeny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Petrohradu znovu uzavřeli metro kvůli hrozbě bombouVideo: Reuters

 
Článek

Provoz metra se po útocích podařilo obnovit v úterý ráno, pak však přišla hrozba.

Stanice Sennaja ploščaď na modré lince je uzavřena a soupravy metra jí jen projíždějí. Policii zavolal anonym, že ve stanici je mina. Na náměstí jsou desítky aut hasičů, policistů a zdravotníků.

Posléze byla uzavřena i další stanice Dostojevskaja na oranžové lince. Vyklizen byl i nedaleký supermarket.

Žádná nálož ale nikde nebyla nalezena, uvedl odpoledne TASS.  

Stanice Sennaja ploščaď je přestupní, kříží se tam tři linky.

Foto: koláž Novinky.cz

Místo výbuchu

Nezvěstný Kazach vyvolává obavy

Po pondělním atentátu v Petrohradu se v ruských médiích vyrojily spekulace, kdo by mohl být pachatelem útoku. Existuje kyrgyzská linka, podle níž mohl atentát spáchat 22letý Akbaržon Džalilov [celá zpráva], ale je tu i kazašská stopa, na kterou upozornila agentura Interfax.

Po útoku se totiž ve městě ztratil dvacetiletý student Maksim Aryšev z Almaty.

Podle svědectví příbuzných s nimi Maksim naposled navázal spojení 3. dubna v 14.30
mluvčí kazašského min. zahr. Anuar Žajnakov.

„Domnívám se, že mluvit o možnosti zapojení Maksima Aryševa do teroristického útoku je předběžné,“ uvedl na své facebookové stránce mluvčí tiskové služby kazašského ministerstva zahraničí Anuar Žajnakov.

Mladík je ale nezvěstný. V pondělí večer zavolala z Almaty na kazašský generální konzulát v Petrohradu jeho matka Irina Aryševová s tím, že se jí syn nehlásí.

„V Petrohradu žije Aryšev se svou dívkou, sestrou a švagrem. Podle svědectví příbuzných s nimi Maksim naposled navázal spojení 3. dubna v 14.30 a řekl, že se po výuce vrací domů na oběd ze stanice Sennaja ploščaď přes stanici Těchnologičeskij institut,“ uvedl Žajnakov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těsně po výbuchu se lidé snažili dostat ze zničeného metraVideo: Reuters

Mezi oběťmi útoku podle ranního sdělení kazašského ministerstva zahraničí žádný Kazach není.

Při atentátu bylo zabito náloží o síle rovné 200 až 300 gramům trinitrotoluenu jedenáct lidí na místě a tři další podlehli zraněním po převozu do nemocnice.

Mezi 14 oběťmi útoku jsou tři cizinci, uvedl gubernátor města Georgij Poltavčenko. Jedná se o Bělorusa, Tádžika a Uzbeka. Ostatní byli Rusové.

Reklama

Související články

Muž z kamer v Petrohradě neútočil

Ruská policie podezírá z pondělního pumového útoku v Petrohradě sebevražedného atentátníka ze střední Asie, který měl vazby na radikální islamisty. Napsala to...

Výběr článků

Načítám