Hlavní obsah

V Paříži hořely barikády, policie nasadila slzný plyn i vodní děla

Paříž
Aktualizováno

Tisíce demonstrantů se navzdory zákazu v sobotu sešly na hlavní pařížské třídě Champs-Élysées. Hnutí tzv. žlutých vest spustilo druhou fázi protestů proti plánovanému zvýšení daní z pohonných hmot od Nového roku. Demonstranti stavěli a zapalovali barikády. Policie proti nim nasadila slzný plyn a vodní děla.

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Paříži

 
Článek

Centrum města bylo odpoledne plné kouře, demonstranti stavěli barikády z nábytku sebraného ze zahrádek restaurací, pouličních poutačů nebo i ze židlí. Kvůli dýmu z požárů, dýmovnic a slzného plynu nebyla příliš velká viditelnost. V kouři byl zahalen i Vítězný oblouk, jímž končí třída Champs-Élysées.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters
Foto: Benoit Tessier, Reuters

Policisté na pařížském Champs-Élysées

Protestů se po celé zemi účastní podle odhadů 81 000 demonstrantů. Zadrženo bylo zatím 35 osob, osm lidí bylo zraněno. Uvedlo to francouzské ministerstvo vnitra.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Demonstranti vytvářejí barikády ze všeho, co je po ruce.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Demonstrant na pařížském Champs-Élysées

Lidé skandovali „Macrone odstup!” a „Policie s námi!”, uvádějí reportéři listu Le Parisien a agentury AFP. Pořádkové síly přehradily demonstrantům cestu, policisté použili granáty se slzným plynem a vodní děla. Střety trvaly několik hodin. Na hlavní třídě také hořel přívěs. Plameny šlehaly do výšky několik metrů, některé zprávy hovořily o explozi.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Demonstranti u Vítězného oblouku v centru Paříže

Policie tvrdí, že mezi tisícovkami demonstrantů je několik stovek lidí, kteří vyvolávají incidenty. Ministr vnitra Christophe Castaner z vyprovokování střetů obvinil "ultrapravicové buřiče", kteří zareagovali na pobídku šéfky krajně pravicového Národního sdružení. Marine Le Penová se totiž v pátek pozastavovala nad tím, proč by francouzský lid nesměl demonstrovat po Champs-Elysées. Nyní se podle agentury AFP ohradila, že k žádnému násilí nikdy nevybízela.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Policie proti protestujícím zasáhla vodními děly.

Kromě Paříže se protesty konají v sobotu také v regionech. Například na dálnici u Angers na západě země protestující zpomalují dopravu na „hlemýždí” tempo.

„Jeďte, je to zdarma. Zaplatí Macron," vybízela motoristy asi stovka demonstrantů, kteří u Laval otevřeli mýtnici, kde se jinak platí poplatky za jízdu po dálnici. V pátek večer také v Angers hrozil muž bombou, jelikož chtěl přijetí demonstrantů u Macrona. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté ve Francii nasadili proti demonstrujícím slzný plynVideo: AP

Zvýšení cen pohonných hmot 

Minulou sobotu se demonstrací a silničních blokád zúčastnilo na 300 000 lidí. [celá zpráva]

Cena nafty, která je stále nejběžnějším palivem ve francouzských vozech, za poslední rok stoupla asi o 23 procent na 1,51 eura (asi 39 Kč) za litr, což je nejvíce od počátku tisíciletí.

Foto: Kamil Zihnioglu, ČTK/AP

Policisté proti demonstrantům nasadili vodní dělo.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Demonstrace na pařížském Champs-Élysées

Ceny ropy sice klesaly, ale Macronova vláda zvýšila letos daně z pohonných hmot ve snaze o prosazení ekologicky čistších vozidel. Rozhodnutí dále zvýšit tyto daně od Nového roku Francouze vyprovokovalo k reakci. Protesty mají velkou podporu veřejnosti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám