Hlavní obsah

V Nizozemsku připravují návrh eutanazie pro „unavené životem”

Právo, vpl

D66, nizozemská liberální vládní strana, připravuje legislativní návrh ulehčující eutanazii seniorů. Zákon by měl starším lidem „unaveným životem“ umožnit, aby se mohli dobrovolně rozhodnout pro datum své smrti, napsal web DutchNews.nl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Počátkem příštího roku předložím návrh o asistované sebevraždě, který by vyšel vstříc starším lidem, kteří si o své vůli přejí odchod ze života,“ řekla Pia Dijkstrová, poslankyně D66 a šéfka zahraničního výboru parlamentu v Haagu, listu Algemeen Dag- blad.

Dodala, že někteří členové vlády už možnost asistované sebevraždy pro lidi „unavené životem“ zkoumají. Současně si postěžovala, že ministr zdravotnictví nejedná dostatečně rychle.

„Ministr cítí méně naléhavosti než já,“ řekla s tím, že „velmi staří lidé, kteří mají už dost života, by měli dostat možnost rozloučit se se světem, pokud se tak sami rozhodnou“.

Vláda spustila novou kampaň

V červenci nizozemská vláda spustila novou kampaň, jejímž cílem je povzbudit lidi, aby více přemýšleli o období na sklonku svého života.

Web About Palliative Care (O paliativní péči) přináší nejrůznější informace o možnostech péče o lidi ve vysokém věku, ale také o tom, jak hovořit s rodinou a přáteli o posledních přáních.

Tato vládní internetová stránka sice vypočítává, jak vydat poslední pokyny, například „neoživovat“ v případech kritického zhoršení se nemoci, či řeší prosby o eutanazii v případech postupující demence, nicméně provedením asistované sebevraždy se nezabývá.

Nizozemsko, které volbu zemřít kdysi jako první umožnilo, od konce srpna s mimořádným zájmem sleduje pozoruhodný soudní proces. Obžalobě čelí lékařka, která ukončila život 74leté pacientky Cathariny A. s těžkou demencí. „Chci sama rozhodnout o své smrti, dokud budu stále při smyslech a až usoudím, že je načase,“ tvrdila.

Ostře sledovaný proces už začal

Ta podle žalobce Thijse Bergera možná rozhodnutí přehodnotila. Jenže to už lékařka ne­ověřila. Teď čelí stíhání za vraždu. Prokuratura pro ni ale nežádá trest, spíše změny v zákonech. Jejich hranice, na rozdíl od života a smrti, prý zda­leka nejsou tak zřetelné. „Lékařka podle nás nejednala dostatečně pečlivě, a překročila tak práh. Zároveň však dodáváme, že tento práh není příliš jasný,“ upřesnil Berger.

Anketa

Souhlasíte s eutanazií?
Ano
81,4 %
Ne
18,6 %
Celkem hlasovalo 7540 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám