Hlavní obsah

V Nízkých Tatrách zachraňovali neslyšící turistku z ČR

Právo, ivi, Bratislava, Právo

Slovenští horští záchranáři absolvovali v sobotu několik náročných záchranných akcí. V Nízkých Tatrách potřebovala pomoc skupina neslyšících turistů z České republiky a v Malé Fatře ztratila orientaci jiná skupina českých turistů.

Foto: Horská záchranná služba SR

Záchranná akce v Nízkých Tatrách

Článek

Skupina neslyšících turistů se vydala z Chopku na túru na Chatu Milana Rastislava Štefánika v sedle pod vrchem Ďumbier. „Trojice se kvůli špatnému počasí a silnému větru rozhodla vrátit zpět, ale u Kamenné chaty zjistili, že jedna osoba chybí,“ uvedli horští záchranáři na svém webu.

Sedm členů horské záchranné služby (HZS) se vydalo po tyčovém značení a postupovali stejnou trasou jako čeští turisté. „Na operační středisko tísňového volání se mezitím dovolali dva lyžaři z České republiky, kteří oznámili, že našli hluchoněmou ženu,“ uvedla HZS.

Foto: Horská záchranná služba SR

Záchranná akce v Nízkých Tatrách

Hledaná devětatřicetiletá turistka uklouzla, měla zraněné rameno a nohu. „Záchranáři po příchodu na místo poskytli ženě neodkladnou zdravotní péči a zateplili ji. Poté zraněnou transportovali na Pěknou Vyhlídku a odtud na Lúčky, kde byla pacientka odevzdaná zdravotníkům a převezena do nemocnice,“ dodali horští záchranáři.

Další akce

V sobotu podvečer přijala horská služba žádost o pomoc z Malé Fatry. Skupina českých skialpinistů ve věku 13, 24 a 37 let odešla na túru, opustili turistický chodník a ztratili orientaci. „Horští záchranáři je našli na konci doliny Vyhnaná a terénním vozidlem byli transportování k domu Horské záchranné služby ve Štefanové, odkud už pokračovali samostatně,“ uvedla HZS na svém webu.

Horští záchranáři konstatovali, že turistický chodník Medziholie-Stohové sedlo, po němž se turisté vydali, je v tomto čase uzavřený. HZS žádá turisty, aby respektovali uzávěry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám