Hlavní obsah

V nemocnici v Bristolu týrali autisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bristol

V britském Bristolu zadrželi čtyři lidi, kteří týrali mentálně postižené a autistické pacienty v místní nemocnici Winterbourne Views. Případ byl odhalen na základě záběrů skryté kamery, které byly odvysílány v pořadu Panorama televize BBC. Společnost Castlebeck, která zařízení vlastní, se omluvila a suspendovala třináct zaměstnanců. Týraní pacienti byli převezeni jinam.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Policie z Avonu a Sommersetu potvrdila, že tři muži ve věku 42, 30 a 25 lety byli v rámci vyšetřování v nemocnici zadrženi spolu s 24letou ženou. Všichni byli později propuštěni na kauci.

V soukromé nemocnici se 24 lůžky tajně po pět týdnů natáčel reportér pořadu Panorama. Zachytil, jak nejohroženější pacienti byli opakovaně připoutáváni, fackováni nebo strkáni do sprch, když byli oblečeni. Personál je také provokoval a vysmíval se jim.

Osmnáctiletou polévali vodou a tahali ji za vlasy

Osmnáctiletá Simone byla slovně urážena a poté za trest oblečená polita vodou. Klinický psycholog Andrew McDonnell to komentoval slovy: „To není vězení, lidé tady nesmějí být trestáni. Tohle je terapeutické prostředí, ale co z toho je terapie? Já bych souhlasil s tím, že je to mučení."

Matka Simone uvedla: „Řekla mi, že byla bita, že ji tahali za vlasy a kopali.“ Pověděla jsem jí, že by se to neměla stát, že to nemají povolené.“

Podle vládního poradce Jima Mansela záběry vypadaly, jako by personál čekal, až se bude moci na pacienty vrhnout a omezovat je.

BBC na podivné jednání zaměstnanců upozornil jeden z bývalých sester v zařízení Terry Bryant. „Viděl jsem toho za 35 pět let hodně, ale nikdy jsem neviděl něco takového. Je to to nejhorší, co jsem, kdy spatřil."

Úřady stížnosti ignorovaly  

Bryant na situaci v nemocnici upozorňoval jak vedení nemocnice, tak vládní komisi CQC, která má na starosti kvalitu péče, jeho stížnosti však byly ignorovány. CQC už připustila, že mohla jednat dříve.

Majitel nemocnice, společnost Castebeck kvůli případu také zahájila interní vyšetřování ve všech svých 56 zařízeních s 580 lůžky.

Za týden pobytu pacienta si Castlebeck účtuje 3500 liber. Roční obrat společnosti činí 90 miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám