Hlavní obsah

V Německu odsoudili Rusa na doživotí za vraždu Gruzínce, Moskva se zlobí

Berlín

Berlínský tribunál ve středu odsoudil 56letého ruského občana Vadima Krasikova k doživotí za dva roky starou vraždu. Za bílého dne zastřelil v berlínském parku Gruzínce Zelimchana Changošviliho. Krasikov byl podle žalobců napojen na ruskou bezpečnostní službu FSB, která měla smrt Gruzínce vykonavateli nařídit. Německo v reakci na rozsudek vypovědělo z Berlína dva další diplomaty. Podle Moskvy jde o politicky motivovaný rozsudek.

Foto: Německá Policie

Vadim Krasikov

Článek

Žalobci u soudu demonstrovali, jak ruské úřady zajistily Krasikovi identitu. Vystupoval pod jménem Vadim Solokov, aby se mohl pohybovat přes několik hraničních přechodů v Evropské unii. Pod novou identitou se pak měl vraždy v Berlíně dopustit.

Jeho obětí se stal Gruzínec čečenského původu Zelimchan Changošvili, kterého FSB vedla jako teroristu a vinila ho z účasti na povstaleckých bojích proti ruským jednotkám v Čečensku a později na bombovém útoku v moskevském metru v roce 2010.

Za vraždou Gruzínce v Berlíně mohly stát ruské tajné služby

Evropa

Oběť měla mít také blízko ke gruzínským tajným službám a už v minulosti se někdo pokoušel o její život. Krasikov muže zastřelil za bílého dne v parku Kleiner Tiergarten dvěma ranami do hlavy 23. srpna 2019. O den později byl zatčen.

Soud v Berlíně také dospěl k závěru, že byl Krasikov usvědčen z nelegálního držení zbraní. Konstatoval také, že ruské úřady se rozhodly gruzínského občana „zlikvidovat“. Tribunál čin označil za zvláště závažný a výší trestu vyhověl návrhu spolkového státního zastupitelství.

Rusko: Politicky motivované rozhodnutí

Krasikov má mít na svědomí také další vraždy na objednávku. Podle žalobce Nikolause Forschnera obviněný provedl na německé půdě „vraždu na státní příkaz“. Obhajoba neviděla žádný přesvědčivý důkaz pro obvinění. Částečně se opírá o „velmi pochybné důkazy“, uvedl obhájce Robert Unger. Týká se to identity obviněného, ale i předpokládaného spojení s ruskými službami.

Vražda v Berlíně má diplomatickou dohru. Rusko po vyhoštění diplomatů vypovědělo dva Němce

Evropa

Rusko už v minulosti odmítlo, že by se na vraždě Gruzínce Changošviliho podílelo. Německo přesto 4. prosince vypovědělo dva ruské diplomaty. Moskva reagovala recipročně. Po rozhodnutí soudu informovalo německé ministerstvo zahraničí, že vypoví další dva diplomaty.

Ruské velvyslanectví verdikt označilo za politicky motivovaný. „Rozhodnutí soudu litujeme, protože bylo předpojaté a politicky motivované, což ještě více zhorší už tak komplikované vztahy mezi Ruskem a Německem. Nad odsouzením vyjadřujeme velké znepokojení, tento nepřátelský čin nezůstane bez odezvy. Někdo má zřejmě zájem na tom, aby byl dialog mezi Ruskem a novou německou vládou zmařen hned od začátku,“ uvedlo velvyslanectví v prohlášení.

Ruský prezident Vladimir Putin již dříve označil zavražděného Gruzínce za banditu a vraha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám