Hlavní obsah

V Německu odsoudili prvního bojovníka Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Soud ve Frankfurtu nad Mohanem v pátek poslal na tři roky a devět měsíců do vězení dvacetiletého muže, který v Sýrii bojoval za radikální islamistické hnutí Islámský stát (IS). Informovala o tom televize N24. Kreshnik Berisha je první Němec odsouzený za členství v IS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Frankfurtský soud poslal bojovníka IS Berishu na necelé čtyři roky do vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Berishovi původně hrozilo za členství v zahraniční teroristické organizaci až deset let vězení. Soud ale rozhodl vést proces s ním jako s mladistvým, a proto byla maximální trestní sazba snížena na polovinu.

Podle státního zastupitelství se Berisha, který v minulosti údajně hrával fotbal za židovský fotbalový klub, loni vydal do Sýrie, aby tam bojoval v řadách islamistů. Berisha se přiznal, že se chtěl zapojit do činnosti IS, u soudu ale popřel, že by v Sýrii střílel na lidi. Po pěti měsících se do Německa vrátil.

Policie Berishu zadržela v prosinci 2013 na frankfurtském letišti, když přiletěl ze Sýrie. Od té doby byl ve vazbě.

Druhý verdikt po Novém roce

Potomek kosovských přistěhovalců Berisha je prvním Němcem, který stanul před soudem kvůli členství v IS. Na začátku listopadu začal ve Stuttgartu také proces se čtyřiadvacetiletým Ismailem Issou, který údajně bojoval v řadách IS, po zranění se ale vrátil do Německa a chtěl zajistit finanční a materiální podporu pro islamisty. Rozsudek nad ním se očekává počátkem příštího roku.

Foto: ČTK/AP

Kreshnik Berisha u soudu ve Frankfurtu nad Mohanem

Z Německa odjelo do Sýrie a do Iráku asi 550 lidí oslovených islamistickou propagandou. Zhruba 60 jich zahynulo, nejméně 180 z nich se vrátilo zpět do Německa.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Reklama

Související články

USA: Boj s Islámským státem potrvá roky

Americký ministr zahraničí John Kerry varoval, že boj s Islámským státem (IS) si vyžádá roky. Uvedl to na úvod jednání mezinárodní schůzky představitelů států...

Výběr článků

Načítám