Hlavní obsah

V Německu je 70 islamistů, kteří prošli výcvikem teroristů

Berlín
Aktualizováno

V Německu žije asi 43 tisíc islamistů, z toho 420 by mohlo představovat bezpečnostní hrozbu. V rozhovoru, který v úterý přinesl deník Die Welt, to řekl šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

"V Německu zatím nelze snížit stupeň pohotovosti. Radikální islamisté míří na západní cíle, také na spolkovou republiku. Jsme v situaci, kdy existuje závažné riziko. V této chvíli ale nemáme žádné indicie toho, že by existovaly konkrétní plány pro atentát," řekl šéf německých kriminalistů.

Radikalizují se čím dál mladší

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bezpečnostní situaci po atentátech v Paříži ale Münch hodnotí jako vážnou.

Kriminalisté podle něj pozorně sledují německou islamistickou scénu, na které působí zejména vyznavači radikálního salafismu a navrátilci ze Sýrie.

"Přinejmenším o 70 těchto navrátilcích víme, že (v Sýrii) byli ve výcvikovém táboře teroristů nebo tam získali bojové zkušenosti," řekl šéf BKA.

Podle něj jsou ale salafisté stejně nebezpeční jako lidé, kteří se zapojili do násilností na Blízkém východě, protože se snaží radikalizovat další muslimy. Propagandě salafistů podléhají podle Müncha stále mladší lidé.

Salafisté oslovují běžence

Salafisté navíc oslovují i běžence, kteří do Německa přicházejí. "Zatím ale nemáme žádné indicie, že by do Německa přijel nějaký terorista vydávající se za žadatele o azyl, který by zde chtěl provést atentát," doplnil Münch.

Kriminální úřad již obdržel přes sto udání, že jsou mezi běženci lidé, kteří se zapojili do bojů v Sýrii a páchali válečné zločiny.

Tato udání zpravidla přicházejí od ostatních uprchlíků. "Všechny ty případy prošetřujeme. Většinou se ale jedná o záměnu lidí nebo cílenou diskreditaci," řekl Münch. Kriminalisté podle něj vedou vyšetřování zhruba v desítce případů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám