Hlavní obsah

V německé zoo vzplál od lampionů pavilon opic, uhynula většina zvířat

Při požáru, který v noci na středu zasáhl zoologickou zahradu v západoněmeckém Krefeldu, shořel pavilon opic, kde uhynula většina zvířat. Podle dosavadních výsledků vyšetřování požár vznikl poté, co se do zoo snesly zapálené nebeské lampiony, citoval portál wdr.de policii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V německé zoo shořel pavilon opic, uhynula v něm většina zvířatVideo: AP

 
Článek

Uhynulo více než 30 zvířat, mezi nimi šimpanzi, orangutani, dvě starší gorily, kaloni a různí ptáci. Škoda se vyšplhala řádově na miliony eur (desítky až stovky milionů korun). "Je to nejtěžší den v historii krefeldské zoo," řekl její ředitel Wolfgang Dressler, který se na znamení smutku oblékl do černého.

Přežili jen dva šimpanzi, které se z hořícího pavilonu podařilo hasičům zachránit. Utrpěli lehké popáleniny. Oheň nepoškodil výběh pro gorily, který s pavilonem sousedí, a tamní sedmičlenné gorilí rodině se nic nestalo.

Foto: Reichwein Christoph, ČTK

Shořelý pavilon opic

Zoologická zahrada ve středu zůstala pro veřejnost uzavřená a přístupná nebude ani ve čtvrtek. Policisté na místě našli tři létající lampiony, na nichž byla ručně napsaná novoroční přání. Už od roku 2009 je přitom jejich vypouštění v Severním Porýní-Vestfálsku, kde Krefeld leží, zakázáno. Policie vyzvala osoby, které lampiony vypustily, aby se jí přihlásily, což pro ně bude polehčující okolnost.

Foto: Reichwein Christoph, ČTK

Shořelý pavilon opic

Obyvatele Krefeldu a okolí událost silně zasáhla, ke vstupu do zoo přinášejí květiny, svíčky a plyšová zvířátka. "Uhynuli kvůli vašim silvestrovským radovánkám," stojí na jednom z připojených lístků. Na místě je podle agentury DPA i duchovní.

Vltavu rozzářily stovky lampionů s dětskými přáními

Domácí

Krefeldská zoo je poměrně malá a má pověst zařízení přátelského vůči rodinám s dětmi. Ročně ji navštíví kolem 400 000 lidí. Žije v ní asi 1000 zástupců 200 různých druhů zvířat. Pavilon opic ve stylu tropického skleníku se pro veřejnost otevřel v roce 1975.

Požár v zoologické zahradě zažilo Německo naposledy v listopadu 2010 v Karlsruhe, kde hořelo v tamním dětském koutku. Uhynulo tehdy 26 zvířat, mezi nimi alpaky, trpasličí kozy nebo shetlandští ponyové. Čtyři sloni ze sousedního pavilonu utrpěli popáleniny. Proč požár vznikl, se nepodařilo vysvětlit.

Foto: Reichwein Christoph, ČTK

Požár v zoo zničil pavilon opic.

Reklama

Výběr článků

Načítám