Hlavní obsah

V Madridu a Barceloně se rozhoduje o osudu Katalánska

Madrid/Barcelona

Ve Španělsku vrcholí krize okolo Katalánska. Španělský premiér Marian Rajoy v pátek požádal senátory, aby schválili jeho žádost o omezení autonomie regionu. Katalánská vládní koalice současně v regionálním parlamentu předkládá rezoluci o vyhlášení nezávislosti. Do katalánského parlamentu dorazil katalánský premiér Carles Puigdement.

Foto: Yves Herman, Reuters

Katalánský separatista s vlajkou

Článek

Spekuluje se, že pokud španělský Senát schválí omezení katalánské autonomie, Katalánsko okamžitě jednostranně vyhlásí nezávislost. Před katalánským parlamentem demonstrují stovky příznivců nezávislosti.

Vláda už předložila návrh vyhlášení: „Vytvoříme Katalánskou republiku jako nezávislý a svrchovaný stát,” uvádí se mimo jiné v návrhu rezoluce vládní koalice Společně pro ano (JxSí). Rezoluci podle deníku La Vanguardia podepsali zástupci koalice JxSí a zástupci strany Kandidátka lidové jednoty (CUP).

Podle právníků katalánského parlamentu rezoluce o nezávislosti navržená vládní koalicí nemůže být přijata do hlasování, protože odkazuje na zákony o referendu a zákony o přechodu k nezávislosti, které nejsou na základě verdiktů ústavního soudu platné. Vedení katalánského parlamentu nicméně odhlasovalo, že rezoluci nezávislosti přijme k hlasování. Pro hlasovali čtyři členové vedení a proti byli tři.

Strana Ciudadanos uvedla, že se nebude účastnit ilegálního hlasování o nezávislosti: Ciudadanos se nebudou podílet na puči vůči demokracii a porušování práv Katalánců, kteří jsou i občany španělskými a evropskými,” Podle deníku El Mundo se hlasování o rezoluci o nezávislosti nehodlají účastnit ani lidovci, kteří předložili v katalánském parlamentu tři rezoluce, v nichž vyzývají k obnově ústavního pořádku. Žádají, aby poslanci konstatovali, že katalánský premiér a jeho vláda porušili španělskou ústavu a statut o autonomii.

Foto: Paul White, ČTK/AP

Španělský premiér Marina Rajoy v Senátu

„To, co se děje v Katalánsku, je zjevné porušení zákona, demokracie a práv, což má své důsledky,” řekl Rajoy v Senátu, kde požádal o jeho souhlas s uplatněním článku 155 ústavy, který by zbavil Katalánsko autonomních práv a region by se dostal pod přímou správu Madridu.

„Katalánci potřebují ochranu ne před tím, co nazývají španělským imperialismem, ale před menšinou, která se netolerantně vydává za vládce Katalánska a považuje za výlučně svou historii a kulturu, které jsou dědictvím celé společnosti,“ řekl podle BBC Rajoy.

Foto: Mapy.cz

Katalánsko

Podle něj je cílem návrat „práva, demokracie a stability“ do Katalánska. V případě souhlasu bude prvním krokem sesazení katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, vicepremiéra a odvolání katalánské regionální vlády. Zákon by také umožňoval spravovat katalánský rozpočet, řídit místní policii a média.

Agentura AFP napsala, že Rajoy senátory požádal o odvolání předsedy katalánské vlády a jejích členů za potlesku senátorů, z nichž většina patří k Rajoyově vládní Lidové straně. Proto se dá očekávat, že jeho žádost bude schválena. Premiér v projevu také ujistil, že chce, aby se v Katalánsku konaly do půl roku regionální volby.

Katalánsko na severovýchodě Španělska, jehož metropolí je Barcelona, je s více než sedmi milióny obyvatel druhým nejlidnatějším ze 17 autonomních společenství v zemi.
Mnozí Katalánci si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.
Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám