Hlavní obsah

V Maďarsku zvítězila pravice, volby provázel skandál

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť
Aktualizováno

Podle neoficiálních výsledků zvítězila v maďarských parlamentních volbách pravicová strana Fidesz expremiéra Viktora Orbána se ziskem 54 procenta hlasů. Na druhém místě se umístila vládní Maďarská socialistická strana (MSZP) se ziskem 19 procenta hlasů a na třetím extrémně pravicová strana Jobbik, kterou podpořilo 17 procenta voličů.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Vůdce maďarské opoziční strany Fidesz Viktor Orbán

Článek

Do parlamentu se dostalo také liberálně-zelené seskupení Politika může být jiná se ziskem téměř 7 procent hlasů.

Zveřejnění prvních odhadů v průběhu něděle provázel nečekaný skandál. Ústřední volební komise oznámila 17 minut po plánovaném uzavření volebních místností, že před dvěma až třema volebními místnostmi po sedmé hodině stále stojí desítky až stovky voličů.

„Jsou to voliči, kteří hlasují mimo místa svého trvalého bydliště. Zde se prodlouží čas pro volby a pro objektivitu hlasování prodlužujeme moratorium na zveřejnění odhadů až do uzavření těchto volebních místností,“ uvedl na mimořádné tiskové konferenci předseda Ústřední volební komise Péter Szigeti.

Je to skandál

Politolog Gábor Török to označil za skandál. Doposud totiž mohli lidé s voličským průkazem vydaném v místě bydliště odevzdat svůj hlas kdekoli na území celého státu. Pro letošní volby byly určeny jen konkrétní volební místnosti, kde je možné tímto způsobem odevzdat hlas. Mělo se tím předejít případným podvodům. Způsobilo to však zdržení, s nímž nikdo nepočítal.

„Je to skandál, že s tím nikdo nepočítal,“ uvedl Török.

Maďarská média přesně v sedm hodin večer odvysílala první odhady výsledků, aníž tušila, že se dopustila porušení moratoria. Oznámené odhady však mohly ovlivnit hlasování voličů, kteří ještě čekají na možnost odevzdat svůj hlas.

Reklama

Výběr článků

Načítám