Hlavní obsah

V Maďarsku zadrželi podezřelého ze zářijového pumového útoku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Maďarská policie na čtvrteční tiskové konferenci potvrdila, že byl ve středu ve městě Keszthely u Balatonu členy protiteroristické jednotky TEK zadržen muž podezřelý ze spáchání zářijového pumového útoku v Budapešti. Exploze podomácky vyrobené výbušniny zranila 23letou policistku a jejího 26letého kolegu.

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarská policie zadržela podezřelého z bombového útoku (video je bez zvuku)Video: Maďarská policie

 
Článek

„Mladý muž je ve vazbě. Je to občan Maďarska. Zatím nevypovídal,“ uvedl maďarský generální prokurátor Imre Keresztes. Potvrdil, že existuje důvodné podezření, že mladý muž se pokusil členy hlídky usmrtit. Vyšetřovatelé krátce po výbuchu dospěli k závěru, že cílem bylo zabít policisty.  [celá zpráva]

„O jeho identitě zatím nechci sdělit další podrobnosti. Můžu jen prozradit, že doposud nebyl trestán,“ dodal prokurátor, který pouze uvedl, že zadržený nebydlí v Budapešti.

Foto: TEK

Zadržení muže podezřelého ze spáchání atentátu.

Celostátní šéf maďarské policie Károly Papp prozradil, že do pátrání po pachateli pumového útoku byla zapojena protiteroristická jednotka TEK i tajná služba. Ředitel TEK János Hajdu potvrdil, že pachatel byl zadržen ve svém automobilu a nekladl odpor. „Osoba byla poté převezena do Budapešti,“ dodal Hajdu.

Příslušníci TEK ve spolupráci s pyrotechniky provedli v souvislosti s případem domovní prohlídku. „Další osoba zadržena nebyla,“ řekl Hajdu.

Foto: TEK

Zadržení muže podezřelého ze spáchání atentátu.

Syn exstarosty

Podle maďarských médií má být zadržený synem bývalého starosty obce Karmacs v západní části Maďarska. Tuto informaci policie ani prokuratura nepotvrdily.

Muže měl podle tisku usvědčit vzorek DNA, který policisté získali při silniční kontrole. Jeho matku podrobili testu, zda neřídí pod vlivem alkoholu. Z testeru, do kterého dýchala, získali vzorek, který se téměř na sto procent shodoval se vzorkem DNA na batohu, v němž byla ukryta výbušnina. Oficiálně tato verze zatím nebyla potvrzena.

Foto: TEK

Podezřelý po zadržení u města Keszthely

Exploze výbušniny odpálené 24. září 2016 na budapešťském bulváru Teréz byla namířena na dvoučlennou hlídku policie, která procházela kolem. Pachatel položil batoh s výbušninou do podloubí jednoho domu a podomácky vyrobenou nálož odpálil na dálku v momentě, kdy policisté procházeli kolem. [celá zpráva]

Policistka utrpěla vážné zranění hlavy a policista byl zraněn na noze. Vedení policie potvrdilo, že jejich zdravotní stav se postupně zlepšuje.

Foto: MTI

Maďarští policisté a prokurátor oznamují zadržení podezřelého

Pachatele zachytily bezpečnostní kamery, ale pečlivě si hlídal, aby mu nebylo vidět obličej. Na zadržení pachatele byla vypsaná odměna ve výši deset miliónů forintů (900 tisíc korun). Odměna nebyla vyplacena, protože k zadržení došlo na základě policejního vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám