Hlavní obsah

V Maďarsku stoupá počet zadržených migrantů, přicházejí z Haiti i ze Srí Lanky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Od pátku do neděle zadrželi na území Maďarska 501 migrantů. Je to největší počet od loňského podzimu, kdy Maďarsko dokončilo bariéru na hranicích se Srbskem a Chorvatskem. Policisté zaznamenali utečence i z mnohem exotičtějších zemí – například z karibského Haiti.

Foto: MTI

Uprchlíci v Maďarsku

Článek

Web police.hu uvedl, že v pátek bylo zadrženo 113, v sobotu 151 a v neděli 237 migrantů. Agentura MTI uvedla, že mezi zadrženými migranty jsou například Pákistánci, Egypťané, ale také občané Kosova, Turecka, států severní Afriky a objevili se rovněž občané Haiti a Srí Lanky.

Televize M1 uvedla, že skupina asi 150 migrantů se v neděli objevila na rumunsko-srbsko-maďarském hraničním trojmezí, kde bariéra končí. Podle televize, když uviděli maďarské policisty, vrátili se na srbské území.

„V lednu bylo zadrženo na území Maďarska 553 migrantů. V únoru za tři týdny stoupl tento počet na 1552 migrantů,“ uvedla televize.

Po výstavbě bariéry na hranicích přitom klesl počet zadržených migrantů na maďarském území téměř na nulu. Poškození bariéry a překročení zelené hranice je trestným činem. Prokuratura ve městě Szeged zahájila od loňského podzimu trestní řízení proti 1325 lidem. Naprostá většina z nich byla vyhoštěna.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi v televizi M1 uvedl, že v posledních dnech stoupá počet migrantů, kteří se snaží dostat přes Řecko dál do západní Evropy. „Z počtu 1500 až 2000 migrantů denně stouply tyto počty za poslední dny na 4000 až 5000 denně,“ upozornil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám