Hlavní obsah

V Maďarsku soudí dva muže, kteří se chtěli dát k Islámskému státu

– Budapešť
Právo, ivi

Z přípravy teroristického činu se před soudem v Maďarsku zpovídají dva muži z města Székesfehérvár, kteří chtěli bojovat v řadách džihádistické organizace Islámský stát. Soudní přelíčení s 25letým Viktorem F. a 21letým Dánielem Sz. začalo minulý týden a pokračovat by mělo i v dalších dnech.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vůz maďarské policie.

Článek

Dva Maďaři se seznámili na sociální síti a společně plánovali, jak se připojí k Islámskému státu. Starší z mužů odcestoval na jaře 2015 do Istanbulu a mladší z dvojice ho měl následovat.

Viktor F. u soudu přiznal, že trpěl depresemi, svůj život hodnotil jako neperspektivní a chtěl něco změnit. „Chtěl jsem odejít z Maďarska a dostat se do Sýrie,” líčil u soudu.

Chtěl někam patřit

V Turecku ho však zadrželi, chytili ho jen 10 kilometrů od syrských hranic. Pak ho deportovali do Budapešti. „Chtěl jsme se stát muslimem, abych někam patřil. Po pobytu v tureckém vězení mě však víra přestala zajímat,“ řekl Viktor.

Na základě jeho výpovědi byl posléze zadržen i mladší Dániel.

Tomu může u soudu přitížit fakt, že na sociální síti se snažil oslovit i další Maďary, které lákal do řad Islámského státu. Vystupoval tam pod jmény Adolf Hitler nebo maďarský Mohamed.

Reklama

Výběr článků

Načítám