Hlavní obsah

V Maďarsku obvinili Bulhara z pašerácké skupiny, která zavinila udušení 71 migrantů

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Maďarská policie v úterý obvinila devětatřicetiletého bulharského občana za nábor řidičů v Bulharsku, kteří následně nelegálně převáželi migranty ze srbsko-maďarské hranice do západní Evropy. Podle agentury MTI patřil Bulhar ke stejné skupině, jež v roce 2015 převážela v chladírenském voze 71 migrantů, kteří se cestou do Rakouska udusili.

Foto: MTI

Ilustrační foto

Článek

Podle prokurátora se měl Bulhar podílet na třech případech pašování migrantů a se skupinou převaděčů přestal spolupracovat těsně před zmíněnou tragédií. Bulhar se měl podílet na pašování celkem 82 migrantů.

„Nedostatek pohybu, vody, jídla a čerstvého vzduchu, vysoké teploty a vlhkost způsobovaly těm lidem značné tělesné a duševní utrpení,“ řekl státní zástupce z města Kecskemét László Nánási.

Těla jednasedmdesáti migrantů, mezi nimiž bylo osm žen a čtyři děti, objevila rakouská policie v chladírenském voze odstaveném na dálnici nedaleko obce Parndorf. [celá zpráva]

Vyšetřování případu však převzalo Maďarsko, protože bylo prokázáno, že migranti zemřeli ještě na maďarském území. Loni v červnu poslal soud v Kecskemétu do vězení čtyři Bulhary a jednoho Afghánce na 20 až 25 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám