Hlavní obsah

V Lisabonu se rozhoduje o osudu unijní smlouvy

LISABON

V Lisabonu ve čtvrtek začíná dvoudenní summit Evropské unie. Šéfové států a vlád by na něm měli rozhodnout o podobě nové unijní smlouvy, která má nahradit zamítnutou euroústavu. Českou republiku budou zastupovat premiér Mirek Topolánek, místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Článek

Před zahájením panovalo přesvědčení, že se politici dohodnou a smlouvu dokončí tak, aby pak mohla být po technických úpravách v prosinci podepsána. Několik otázek nicméně stále zůstává otevřeno. Jednání by se mohla zkomplikovat kvůli požadavkům Poláků, Italů, Rakušanů a Bulharů.

Výsledky jednání a osud nové smlouvy by měl být znám v pátek odpoledne, kdy by měl summit skončit. Pokud by byla smlouva v prosinci podepsána, následoval by rok na její ratifikaci, po níž by měl dokument vstoupit v platnost.

Osud předchůdce dokumentu, euroústavy, ztroskotal před dvěma lety poté, co ji v referendech odmítli Francouzi a Holanďané. V České republice se o ní nehlasovalo. Prezident Klaus k ní měl velké výhrady, protože se obává vytvoření evropského superstátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám