Hlavní obsah

V Kyjevě hodili rozvášnění demonstranti poslance do popelnice

Před budovou ukrajinské Nejvyšší rady, tamního jednokomorového parlamentu, manifestovalo v úterý několik stovek lidí. Žádali přijetí zákona o lustracích pro osoby ve vrcholných politických funkcích. Dlouho očekávanou normu ukrajinští zákonodárci nakonec přijali. Ještě před zasedáním parlamentu ale dav napadl opozičního zákonodárce Vitalije Žuravského a hodil ho do kontejneru na odpadky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozvášněný dav strčil ukrajinského poslance do popelniceVideo: Reuters

 
Článek

„Kvůli tobě žijeme v zemi, kde krev teče proudem,“ skandovalo několik desítek lidí, když ho dav po hlavě strčil do popelnice. Nakonec na něj hodil ještě pneumatiku. Žuravskyj byl někdejším poslancem Strany regionů sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče.

Není jasné, čím poslanec hněv lidí vyvolal. Incident se však odehrál před parlamentním zasedáním, na kterém zákonodárci ratifikovali smlouvu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii a schválili zákony o zvláštní správě oblastí pod kontrolou separatistů, o amnestii pro rebely a o prověrkách ústavních činitelů. Žuravskyj později prohlásil, že za útokem stojí kvůli říjnovým parlamentním volbám jeho soupeři.

Dav také před parlamentem zapálil hromadu pneumatik, aby poslancům připomněl důležitost lustračního zákona. Pokud by ho neschválili, hrozili demonstranti „lidovými prověrkami“. Portál Pravda.ru uvedl, že za akcí stáli nacionalisté ze stran Pravý sektor a Svoboda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám