Hlavní obsah

V Kosovu obžalovali dvacet lidí za padělání schengenských víz

Priština

Z obchodování s falešnými vízy do schengenského prostoru volného pohybu bylo ve čtvrtek v Kosovu obžalováno dvacet osob. Oznámil to úřad prokurátora evropské policejní a justiční mise v Kosovu (Eulex).

Foto: Profimedia.cz

Pas Kosovské republiky

Článek

Mezi provinilci je podle místních médií také syn dnes již zesnulého prvního prezidenta Kosova Ibrahima Rugovy. Uke Rugova je podezřelý, že podvodným způsobem získal schengenská víza na italském velvyslanectví v Prištině. Eulex v dnešním sdělení jeho jméno neuvedl.

"Tyto trestné činy byly spáchány v letech 2011 až 2014. Týkají se prodávání schengenských víz získaných korupcí a paděláním," konstatoval prokurátor evropské mise ve zprávě určené pro veřejnost.

Bez bližšího upřesnění dodal, že tato skupina obžalovaných je rovněž obviněna z organizované kriminality a z pašování migrantů.

Uke Rugova, který byl v době páchání trestné činnosti poslancem kosovského parlamentu, a další dva spolupachatelé strávili v roce 2014 několik měsíců ve vyšetřovací vazbě. Podle médií jsou do případu zapleteni také dva pracovníci italské ambasády.

Za vízum až 95 tisíc

Zpravodajský server Insajderi.com napsal, že překupníci chtěli za jedno vízum 2700 až 3500 eur (73 000 až 95 000 korun). Uvedl rovněž, že vyšetřování se dotklo zhruba stovky lidí.

Občané Kosova, které v roce 2008 vyhlásilo nezávislost, na rozdíl od sousedních Srbů, Černohorců a Makedonců potřebují při cestách do Evropské unie vízum.

Začátkem května Evropská komise navrhla, aby také Kosované byli zbaveni vízové povinnosti při návštěvě schengenského prostoru. Souhlas s tím musí vyslovit Evropský parlament a všechny unijní země. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám