Hlavní obsah

V Košicích polili Masarykovu bustu rudou barvou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Košice

Neznámý pachatel poškodil v pondělí bustu Tomáše Garrigua Masaryka ve slovenských Košicích. Busta prvního československého prezidenta byla polita rudou barvou.

Foto: Peter Kalmus

Busta Tomáše Garrigua Masaryka

Článek

Podle košického výtvarníka Petra Kalmuse, který před časem polil rudou barvou památník Vasila Biľaka v jeho rodné obci Krajná Bystrá na východním Slovensku, je poškození Masarykovy busty mstou za tento čin. „Komunisticko-fašističtí zločinci vracejí úder,“ citovala televize Markíza Kalmuse.

Policie pravděpodobně zahájí trestní řízení ve věci poškození památníku.

Památník Vasilu Biľakovi v obci Krajná Bystrá byl poškozen opakovaně a busta komunistického funkcionáře z památníku zmizela úplně. „Komunistickým pohlavárům se nemají stavět památníky, jako se nestaví ani Hitlerovi,“ řekla týdeníku Týždeň aktivistka, která Biľakův památník pomalovala. [celá zpráva]

Biľak jako čelný představitel Komunistické strany Československa podepsal takzvaný zvací dopis, který se stal formálním zdůvodněním sovětské vojenské invaze do Československa v roce 1968. Pomník mu věnovala rodná obec Krajná Bystrá, která zároveň udělila loni zemřelému politikovi čestné občanství.

Reklama

Výběr článků

Načítám