Hlavní obsah

V Kolíně nad Rýnem likvidovali bombu z války, evakuovali 4000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pyrotechnici v pátek v Kolíně nad Rýnem zneškodnili nevybuchlou půltunovou bombu z druhé světové války, napsala agentura DPA. Kvůli tomu se musely ve čtvrti Sülz evakuovat více než 4000 lidí. Bomba se našla ráno při výkopových pracích a v době, kdy ji pyrotechnici deaktivovali, se dočasně zastavil provoz na místním letišti i na železnici.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedení města kolem místa nálezu nechalo vytyčit bezpečnostní koridor o poloměru 300 metrů, který poté museli všichni lidé opustit. Evakuace se týkala například dvou školek, gymnázia nebo výškové obytné budovy Uni-Center, kde je téměř tisíc bytů.

Nevybuchlé bomby jsou nejen v Německu nalézány i 74 let po skončení druhé světové války. V Kolíně nad Rýnem naposledy způsobil podobný objev pumy ve čtvrti Ehrenfeld poplach začátkem září. V téže době se muselo kvůli nálezu bomby evakuovat přes 15 tisíc lidí v Hannoveru.

Největší evakuaci v poválečných dějinách Německo zažilo předloni v září, kdy kvůli nálezu tunové bomby v areálu frankfurtské univerzity muselo domovy opustit více než 60 tisíc lidí.

Podle odborníků nevybuchlo asi deset procent z milionů bomb svržených za druhé světové války nad Německem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám