Hlavní obsah

V Jekatěrinburgu je každý padesátý člověk nakažen virem HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jekatěrinburg, čtvrté největší ruské město, se stalo centrem epidemie HIV, kterou se v Rusku dlouhodobě nedaří zastavit. Informovala o tom náměstkyně ministra zdravotnictví Taťjana Savinovová. Ve městě je podle ní nositelem viru každý padesátý člověk.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odběr kapky krve z prstu pro testování na HIV. Ilustrační foto

Článek

Jekatěrinburg, který leží asi 1500 kilometrů východně od Moskvy, má 1,5 miliónu obyvatel. Virem HIV se podle Savinovové nakazilo 27 000 jeho obyvatel, tedy 1,8 procenta populace. Šíření nebezpečného viru se přitom rychle zvyšuje.

V Rusku je oficiálně zaregistrováno kolem 800 000 lidí nakažených virem HIV, jen loni bylo ohlášeno 100 000 nových případů. Podle odhadů zdravotníků je celkový počet nositelů viru ve skutečnosti přinejmenším dvojnásobný. Experti předvídají, že každých pět let se počet nakažených zvýší o 100 procent.

"Dohnali jsme a předehnali Afriku!" ironicky napsal komentář o epidemii HIV/AIDS v Rusku server Gazeta.ru; podle starosty Jekatěrinburgu totiž v jiných oblastech Ruska není situace o nic lepší než v metropoli Uralu.

Poté, co v roce 2015 ruské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo varovnou zprávu o nebezpečí epidemie viru HIV, vláda byla donucena konat. Premiér Dmitrij Medvěděv nařídil, aby se výdaje na prevenci a péči o nakažené zvýšily a vypracoval se plán boje proti viru HIV a AIDS.

„Nemoc homosexuálů a narkomanů”

Otázkou je, zda se podaří tyto peníze na danou problematiku vyčlenit. Podle deníku Gazeta.ru nejde jen o nedostatek peněz, které v současném Rusku nestačí i na jiné věci, ale také o ztrátu pomoci z mezinárodních programů a o důsledky příklonu k "národním duchovním hodnotám": pravoslavná církev i mnoho politiků považují AIDS za "nemoc homosexuálů a narkomanů" a za "boží trest za hříšnost", ačkoliv podle statistik značnou část postižených tvoří ženy, které nakazil jejich manžel.

Paradoxně se tak opakuje přístup z dob sovětské éry, kdy úřady odmítaly vzít nebezpečí na vědomí, protože AIDS považovaly za "západní nemoc" a prostituce a narkomanie v Sovětském svazu podle tehdejšího tvrzení úřadů neexistovaly. Ani teď se epidemii nedaří zastavit "propagandou rodinných hodnot".

Nemocní v Rusku umírají dříve než jinde, v průměru již v 35 letech, protože se jim pomoci dostává příliš pozdě, a to i kvůli obavám z diskriminace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám