Hlavní obsah

V italské nemocnici rodiče opustili chlapečka se vzácnou ichtyózou harlekýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turín

V nemocnici v italském Turíně pečují o opuštěné novorozeně, které trpí vzácnou kožní nemocí. Čtyřměsíční hoch Giovannino trpí ichtyózou typu harlekýn. Proč chlapec v nemocnici osiřel, není jasné. Zdravotnický personál ale doufá, že se jejich malý pacient brzy vydá domů. V nemocnici už dlouho zůstat nemůže. Informovala o tom BBC.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nevím, jaký je důvod toho, proč tu Giovannino zůstává. Jediné jisté je to, že tu zůstalo opuštěné dítě. Všichni sníme o tom, že se pro něj brzy najde místo, které bude mít pro sebe,“ řekla jedna ze sester nemocnice svaté Anny pod podmínkou anonymity italskému deníku La Stampa.

Tříletá Amálka je jedinou pacientkou v Česku s kožní nemocí typu Harlekýn

Děti

Úřady už se případem zabývají. Pátrají po jeho rodičích a hledají i případné pěstouny. Chlapečkovi se mezitím na jednotce intenzivní péče daří dobře.

Ichtyóza typu harlekýn postihuje jednoho člověka z milionu. Jedná se o genetickou vadu, která se projevuje tím, že buď staré kožní buňky neodpadávají dost rychle nebo je nové naopak nahrazují příliš rychle. To vede k vytváření šupin a nebezpečných prasklin v pokožce, tvoří se na ní popraskané šupiny, které postiženého omezují v pohybu. Praskliny mohou krvácet a snadno se do nich dostane infekce. Nemoc je velmi bolestivá.

„Je to roztomilé dítě, usmívá se a zbožňuje, když ho někdo bere a ukazuje mu okolí. Je také šťastný, když mu někdo pouští hudbu," řekla listu La Repubblica vrchní sestra novorozeneckého oddělení Daniela Farinaová. Publicita případu nese ovoce. Úřadům se už hlásí možní adoptivní rodiče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám