Hlavní obsah

V Itálii zatkli desítky mafiánů, kteří vydělávali na migrantech

– Catanzaro

Italská policie pozatýkala na jihu země v rámci razie proti mafii zhruba sedm desítek lidí včetně šéfa místní charity a místního faráře. Podezírá je mimo jiné z korupce a z toho, že profitovali na uprchlickém táboře v jihoitalské Kalábrii. Podle agentury ANSA o tom v pondělí informovala italská policie.

Foto: Manuel Silvestri, Reuters

Italská policie. Ilustrační foto.

Článek

Rozsáhlé razie, která byla zaměřena proti klanu Arena z mafie ’Ndrangheta, se v noci na pondělí účastnilo v Kalábrii na 500 policistů.

Zatčeno bylo 68 lidí včetně Leonarda Sacca, vedoucího katolické charity Misericordia, která ve městě Isola Capo Rizzuto spravuje uprchlický tábor. Podle italského tisku byl zatčen i místní farář.

Policie podezírá zatčené mimo jiné z korupce, podvodu a zpronevěry veřejných peněz. Klan Arena údajně řadu let profitoval ze zakázek pro migrační středisko v Isola Capo Rizzuto. Tam je nyní ubytováno na 1500 lidí.

V uprchlických střediscích žije v celé Itálii podle agentury AFP nyní asi 175 tisíc migrantů. Tato zařízení spravují různé organizace, ale financuje je stát.

Počet migrantů, kteří připlouvají přes Středozemní moře z Afriky do Itálie, letos výrazně stoupl. Podle italského ministerstva vnitra jich od začátku letošního roku dorazilo do Itálie přes 45 tisíc, což je zhruba o 44 procent více než za stejné období loňského roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám