Hlavní obsah

V Itálii jednal Porošenko s Putinem

– Milán • Aktualizováno

Otázkám ukrajinské krize byla věnována pracovní snídaně, na níž se v Miláně sešli vedoucí představitelé šesti evropských států a zástupců Evropské unie. U jednacího stolu poprvé od konce srpna společně zasedli prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko. Žádný průlom ale rozhovory zatím nepřinesly.

Foto: Daniel Dal Zennaro, ČTK/AP

Vladimir Putin, Angela Merekelová a Petro Porošenko před páteční snídaní

Článek

Posun by podle italského premiéra Mattea Renziho mohlo přinést bilaterální setkání, ale zatím není jasné, jestli k němu dojde.

Kromě ukrajinského a ruského prezidenta se jednání účastní také německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a britský ministerský předseda David Cameron. Evropskou unii na jednání zastupuje předseda Evropské rady Herman Van Rompuy a šéf Evropské komise José Barroso.

Podle hostitele jednání, italského premiéra Mattea Renziho, byla půldruhahodinová debata konstruktivní: „V diskusích o Ukrajině jsme udělali významný krok.”

Podle zdrojů blízkých jednání se diskutovalo mimo jiné o potřebě posílit příměří na východě Ukrajiny a oddělit znepřátelené strany nárazníkovou zónou. Klid zbraní byl na Donbasu vyhlášen 5. září, prakticky denně ale přicházejí zprávy o jeho porušování.

Podle zdrojů agentury AFP si evropští diplomaté nedělají velké iluze o tom, že by milánské jednání mohlo přinést výraznější pokrok. Hlavním úkolem je zabránit další eskalaci konfliktu: „Záměrem je vyslat signál o potřebě příměří a vyčkat, zda se otevře možnost dalšího pokroku.”

Foto: Ria Novosti, Reuters

jedna ze schůzek v Miláně, které se účastnila německá kancléřka Merkelová a ruský prezident Putin

Potvrdil to i Renzi, podle něhož je k vyřešení krize na východě Ukrajiny zapotřebí čas: „Řešení nelze nalézt okamžitě, v práci budeme pokračovat v nejbližších hodinách, dnech a měsících.”

"S politováním musím konstatovat, že řada účastníků projevila naprostou neochotu pochopit reálnou situaci na jihovýchodě Ukrajiny," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, aniž by kohokoli ze zúčastněných státníků jmenoval. Jednání o Ukrajině jsou podle mluvčího obtížná, plná rozporů a nepochopení: "Přesto ale pokračují, výměna názorů trvá."

Rozpory přetrvávají

O Ukrajině již v pátek jednal Vladimir Putin s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta řekla, že Rusko má hlavní odpovědnost za to, že se podaří naplnit mírový plán.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov po schůzce oznámil, že mezi oběma státníky stále přetrvávají vážné rozdíly v pohledu na původ krize na Ukrajině.

Putin tento týden oznámil stahování ruských sil od ukrajinské hranice, to ale NATO nepotvrdilo.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám