Hlavní obsah

V Istanbulu se při přistání rozlomilo letadlo na tři části, jeden člověk zemřel

Istanbul
Aktualizováno

Nejméně jeden člověk zemřel a dalších 157 lidí bylo ve zraněno, když ve středu odpoledne sjelo přistávající letadlo z ranveje na istanbulském letišti Sabihy Gökçenové. Trup Boiengu 737 se rozlomil na tři části a začal hořet. Postupně se zvyšoval počet zraněných. Na palubě bylo podle různých údajů 177 až 183 lidí.

Záznam: V Istanbulu se při přistání rozlomilo letadloVideo: Reuters

 
Článek

„Jeden z našich občanů při nehodě zahynul, zraněných je 157," uvedl ministr zdravotnictví Fahrettin Koca.

Část Boeingu 737-800 začala po nezdařeném  přistání hořet. Plameny se podařilo rychle uhasit a z letadla tureckých nízkonákladových aerolinek Pegasus Airlines byli evakuování všichni cestující a šest členů posádky. Původně se uvádělo, že pasažérů bylo 171, list Hürriyet však s odvoláním na istanbulského guvernéra Aliho Yerlikayu pak uvedl, že na palubě bylo 183 lidí,  z toho 177 cestujících včetně dvou mimin.

„Naše týmy evakuují cestující. Nejsou žádné oběti, jen zranění,” řekl hned po nehodě ministr dopravy Cahit Turhan. Uváděl, že zraněných bylo 21, pak však istanbulský guvernér Ali Yerlikaya řekl, že zranění utrpělo 52 lidí a všichni museli být převezeni do nemocnice. Později se číslo ještě zvýšilo na 157, z nichž nejméně 139 bylo převezeno do 18 různých nemocnic. Stav dvou pilotů je podle guvernéra vážný. Turecká média informovala, že se jedná o Turka a Jihokorejce.

Ze záběrů je patrné, že letadlo přejelo přistávací dráhu, rozlomilo se na třech místech a čumák stroje se zcela odlomil od trupu. Kabina pilotů byla zničena.

„Podle informací, které jsme dostali, letadlo následkem tvrdého přistání sjelo z ranveje sunulo se po zemi,” řekl ministr dopravy Mehmet Cahit Turhan. Istanbulský guvernér dodal, že letadlo z Izmiru přistávalo za špatného počasí a klouzalo asi 50 až 60 metrů než dopadlo do příkopu z výšky třicet metrů.

Foto: Istanbul Security Directorate, Profimedia.cz

Letadlu se při přistání úplně odlomila přední i zadní část.

Letiště Sabihy Gökçenové je kvůli nehodě uzavřené. Přilétající letadla jsou odkláněná na blízká letiště a plánované odlety nabírají zpoždění.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo se při tvrdém přistání rozlomilo na tři části

Foto: Murad Sezer, Reuters

Rozlomené letadlo v Istanbulu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám