Hlavní obsah

V Irsku se otevírá cesta k zatčení hledaných Čechů

DUBLIN

Irský nejvyšší soud potvrdil zatykač vydaný Českou republikou na dva údajné členy takzvaného Berdychova gangu Tomáše Půtu a Maroše Šuleje. Ve svém pátečním vydání to napsal irský deník The Irish Times, podle něhož se tím otevírá cesta k zatčení a vydání hledaných Čechů českým úřadům.

Článek

Televize Nova ve čtvrtek uvedla, že dosluhující ministr spravedlnosti Pavel Němec obvinil irské úřady z toho, že nereagují na eurozatykač vydaný na dvojici, která prý patří mezi nejnebezpečnější členy gangu. Ministerstvo podle ní tvrdí, že irské straně poskytlo veškeré údaje potřebné k dopadení obžalovaných a také informaci, že se připravují k útěku do státu, s nímž ČR nemá vydávací smlouvy; údajně má jít o Dominikánskou republiku.

"Diplomatická pře"

The Irish Times píše, že mezi ČR a Irskem se kvůli tomu, že dvojice stále nebyla předána do Česka, "rozpoutala diplomatická pře". Hledaní muži podle deníku žijí v městech Celbridge v hrabství Kildare a Lucan v hrabství Dublin; do země přišli v letech 2002 a 2003. Němec údajně kvůli kauze svému irskému protějšku Michaelu McDowellovi napsal ostrý dopis. V něm mimo jiné uvedl, že "dochází k narušení důvěry českých orgánů v irské orgány a jejich postupy". České ministerstvo spravedlnosti Irsku eurozatykač zaslalo už před několika měsíci, dosud však prý z irské strany nedostalo odpověď.

Skupina kolem Davida Berdycha podle policie přepadávala a mučila bohaté podnikatele, jejími členy byli i vysoce postavení policisté. Trestnou činností gangu se nyní zabývají české soudy.  [celý článek]

List také napsal, že irská policie se pokusila oba hledané muže najít, k čemuž měla využít informace poskytnuté českými úřady. Jejich akce však neměla úspěch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám