Hlavní obsah

V Gurlittově bytě objevili další díla

Berlín

V bytě zesnulého německého sběratele moderního umění Cornelia Gurlitta byla objevena další umělecká díla. Jedná se mimo jiné o sochu, jejímž autorem je s největší pravděpodobností Edgar Degas, a další, kterou zřejmě vytvořil Auguste Rodin. Uvedli to ve čtvrtek podle agentury AP členové týmu, kteří vyšetřují původ uměleckých objektů z bytu Gurlitta, jehož otec obchodoval s uměním zkonfiskovaným nacisty. V Gurlittově bytě úřady v roce 2011 našly stovky děl obrovské hodnoty.

Foto: Michaela Rehle/Files , Reuters

Bytový dům v Mnichově, kde syn obchodníka s uměním z nacistické éry Cornelius Gurlitt ukrýval stovky zabavených obrazů.

Článek

"Malý počet" dalších prací byl nalezen v Gurlittově bytě představiteli, kteří nemovitost zajišťují, sdělil tým vyšetřovatelů v prohlášení. Počet objevených kusů vyšetřovatelé neupřesnili, sdělili nicméně, že je mezi nimi jeden obraz a jinak jde převážně o sochy. "Jedna z nich je podle všeho od Degase a druhá, mramorová, by mohla být Rodinova práce," dodali.

Experti se nyní snaží identifikovat objevená díla, aby zjistili, zda byla ukradena nacisty. Zprávy o senzační Gurlittově sbírce byly zveřejněny loni v listopadu, kdy úřady sdělily, že v roce 2011 odhalily v bytě sběratele 1280 děl umělců jako Pablo Picasso, Henri Matisse či Marc Chagall v odhadované hodnotě miliardy eur.

Německé úřady sbírku v roce 2012 zabavily kvůli podezření, že se Gurlitt dopustil daňového úniku, později mu ale díla vrátily. V květnu Gurlitt ve věku 81 let zemřel a sbírku odkázal soukromé nadaci Muzea výtvarného umění v Bernu. Muzeum má šest měsíců na rozhodnutí, zda díla přijme.

Kromě objevu v Mnichově se letos našlo dalších 238 uměleckých děl v Gurlittově nemovitosti v Salcburku. Jsou mezi nimi mimo jiné obrazy a sochy Clauda Moneta, Pabla Picassa, Augusta Rodina či Edouarda Maneta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám