Hlavní obsah

V Evropě posílil pravý střed, socialisté ztratili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Ve volbách do Evropského parlamentu (EP) posílily středopravé strany. Většinu získaly v největších státech - Německu, Francii i Velké Británii. Naopak socialisté ztráceli.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Členové Evropského parlamentu čekají na výsledky

Článek

Strany, které se sdružují v konzervativní frakci Evropského parlamentu, by měly obsadit až 267 křesel z celkových 736. Socialisté budou mít podle odhadů křesel 183.

"Pro sociální demokraty je to skutečně velmi smutný večer. Jsme zklamaní. Ve většině členských států pro nás volby dopadly špatně," uvedl na tiskové konferenci v Evropském parlamentu viditelně zklamaný šéf socialistů v EP Martin Schulz.

Naopak lidová konzervativní frakce jásá. "Pro nás je to úžasný večer. Socialisté trochu ztratili," řekl francouzský předseda frakce Joseph Daul. Německý europoslanec Hans-Gert Pöttering, který poslední dva roky Evropskému parlamentu šéfoval, však zdůraznil, že je důležité, že většinu poslaneckých lavic ovládnou zástupci proevropských stran, mezi něž zahrnul i socialisty.

V celé EU se počet voličů v Evropských volbách snižuje. K těm nynějším přišlo v EU 43 procent lidí. Vě většině zemí byla účast mezi 20 a 30 procenty. Číslo navyšují Belgie a Řecko, kde jsou volby povinné.

Volební výsledky
frakce+/- hlasů (%)celkem %+/- poslancůcelkem poslanců
Evropská lidová strana-1,433-18267
Socialisté-4,123-26183
Liberálové+1,611+584
Zelení+1,37+950
Levicová konfederace-0,65-234
Unionisté+1,63+225
Nezávislí-1,82-1521
Nezařazení+3,413+4372

Většina zemí konečné výsledky ještě nemá

Výsledky v nejlidnatější zemi EU Německu dopadly podle očekávání. Sociální demokracie SPD zaznamenala velký debakl a vládní Křesťanští demokraté posílili pozici. Podle průběžných výsledků získali 37,9 procenta hlasů a 42 z celkových 99 křesel, které Německo má.

Významný počet europoslanců má i Francie. Vyšle jich celkem 72. Největší díl ukousl pravicový Svaz pro lidové hnutí prezidenta Nicolase Sarkozyho. Získal až 28 procent. Konečné výsledky zatím nejsou.

Podobný vývoj se očekával ve Velké Británii a vyplnil se. V průběžných výsledcích vedou euroskeptičtí konzervativci. Mají 27 procent. Vládní labouristé mají 18 procent.

ZÁKLADNÍ FAKTA

  • 495 miliónů občanů EU
  • 375 miliónů voličů
  • 36 miliónů prvovoličů
  • 27 členských států
  • volební účast 43 procent

Také v Itálii vede před socialisty středopravý blok premiéra Silvia Berlusconiho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám