Hlavní obsah

V davové panice na technoparty Loveparade zemřelo patnáct lidí

Duisburg
Aktualizováno

Masová panika vypukla z neznámých důvodů na technopárty Loveparade v německém Duisburgu. V davu zemřelo podle posledních informací policie patnáct lidí, dalších stopadesát osob bylo zraněno, z toho 45 těžce. Panika vypukla v tunelu v ulici Karl-Lehr-Strasse.

Článek

Samotná Loveparade pokračovala nějakou dobu dál s tím, že policie žádné nové účastníky na místo nevpouštěla. Chtěla tak předejít další panice mezi lidmi.

"Taková katastrofa, kdy se pokojné oslavy mladých lidí z mnoha zemí změní ve smrt, utrpení a bolest, je strašná," řekl podle DPA německý prezident Christian Wulff. Soustrast pozůstalým vyjádřili i jiní politici.

Podle agentury DPA vypukla z neznámých důvodů panika mezi lidmi, kteří čekali na vpuštění ve frontě před prostranstvím, kde se technoparty koná. Podle policie se neštěstí odehrálo v tunelu v ulici Karl-Lehr-Strasse.

"Neměl jsem možnost úniku, lidé stáli proti mně jako zeď. Měl jsem strach, že umřu," popsal své pocity podle serveru bild.de osmnáctiletý fanoušek technohudby Marius.

Viděl jsem pětadvacet lidí ležet na hromadě. Křičel jsem, lidé se dusili. Viděl jsem mrtvé.
účastník akce

Místo se vylidňuje velmi pomalu, všude v okolí je velké množství sanitek. Dálnice nyní slouží jako přistávací plocha pro záchranářské vrtulníky.  Záchranáři na dálnici vybudovali také polní nemocnice, ve kterých ošetřují zraněné. Účastníci párty na hlavním prostranství o neštěstí nevědí, na pořádek dohlíží 1400 policistů.

Foto: Kirsten Neumann, Reuters

Záchranáři pomáhají jednomu ze zraněných

"Nikdy jsem nezažil něco takového. Viděl jsem pětadvacet lidí ležet na hromadě. Křičel jsem, lidé se dusili. Viděl jsem mrtvé - seděl tam kluk, celý bledý. Chtěl jsem mu podat vodu, ale saniťák mi řekl, že už to nemá cenu, že je mrtvý," cituje deník Welt 21letého Kevina Krausgartnera.

Oplocené místo na okraji města

Na rozdíl od minulých let se letos Loveparade konala na oploceném místě na okraji města, mezi hlavním nádražím a uzavřenou městskou dálnicí. Podle německých médií se úzký přístupový tunel stal trychtýřem, v němž se srazily dva proudy návštěvníků. Jedni se chtěli co nejrychleji dostat na technoparty a druzí naopak směřovali ven. V prostoru vypukla panika.

Foto: Kirsten Neumann, Reuters

Zdravotníci pomáhají zraněným na dálnici u areálu.

Deset dalších lidí se podařilo oživit, uvedla DPA. Technoparty navzdory neštěstí pokračuje, podle organizátorů se jí účastní 1,4 miliónu lidí. Loveparade je považována za jednu z hlavních akcí v Porúří, které se letos honosí titulem kulturní metropole Evropy.

Historie od roku 1989

Technoparty vznikla v roce 1989 v Berlíně, po několika letech se silně rozrostla a počtem účastníků se stala obtížně zvladatelná.

Když ji Berlín v roce 2007 ze svých ulic nepřímo vypudil, ujala se akce města v Porúří s tím, že se v pořadatelství budou střídat. Po Essenu a Dortmundu byla v roce 2009 na řadě Bochum, kvůli stavebním úpravám ve městě se však akce nakonec nekonala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám