Hlavní obsah

V dalším spise StB se zmiňuje jméno agenta Bureše

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Již pátý spis, v němž je zmíněno jméno agenta Bureše, zveřejnil prostřednictvím deníku Sme slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Bureš mělo být krycí jméno současného českého ministra financí Andreje Babiše. Ministr vědomou spolupráci s StB popírá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš (ANO)

Článek

Další desetistránkový spis pojednává o podezření z korupce bývalého pracovníka podniku zahraničního obchodu Petrimex Richarda Szabóa. V seznamu dokumentů je zmíněn záznam od tajného spolupracovníka Bureše s poznámkou „pohledávka“.

Pod seznamem dokumentů je podepsán příslušník StB Andrej Kuľha, který v soudním procesu mezi Babišem a ÚPN svědčil, že Babiše jako agenta evidovala StB bez jeho vědomí.

Složku o Szabóovi vedla StB od srpna 1985 do prosince 1987. Právě v srpnu 1985 odcestoval Babiš na dlouhodobý pobyt do Maroka a StB s ním podle archívních záznamů přerušila spolupráci. Ze složky však podle listu vyplývá, že vznikla na základě informací, které StB získala od někoho už dříve.

StB prověřovala pochybný obchod Petrimexu s tureckou firmou Ekron. Obchod měl na starosti Szabó. Po krachu Ekronu zůstala Petrimexu nevyplacená pohledávka ve výši 56 miliónů tehdejších československých korun. StB měla podezření, že celý obchod byl takto předem plánován. V závěru spisu StB konstatovala, že podezření vůči Szabóovi se nakonec nepotvrdilo. Szabó zemřel v roce 1991.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám