Hlavní obsah

V chrámu Hagia Sofia opět znějí verše z koránu. Řekové se zlobí

Právo, doh
Istanbul

Istanbulským chrámem Hagia Sofia se rozléhají verše z koránu. Je to vůbec poprvé od roku 1934, kdy se z místa stalo muzeum. Posvátné muslimské texty se ve skvostu byzantského stavitelství budou předčítat po celý ramadán, vše přenáší i jeden z kanálů státní televize. To vše k malé radosti Řecka, jehož ministerstvo zahraničí turecké rozhodnutí označilo za „zpátečnické“ a „bigotní“.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Hagia Sofia

Článek

„Je to nepochopitelné a ukazuje to na nedostatek úcty a kontaktu s realitou. Kromě toho to není slučitelné s moderní, demokratickou a sekulární společností,“ uvádí se v prohlášení. Obdobně se ohradili i zástupci Nové demokracie, největší opoziční strany v Řecku.

Už delší čas se přitom v Turecku přetřásá otázka, zda někdejší křesťanský chrám a pozdější mešitu opět nepřenechat muslimským věřícím. Za přeměnu vzácné památky na mešitu koncem května v Istanbulu demonstrovaly tisíce muslimů.

Podobné přání dalo najevo i několik oficiálních představitelů. „Vzhledem k tomu, že USA straní Kurdům a Německo se přidalo ke lži o (arménské) genocidě, je po přátelství. Teď jsme na řadě my – Hagia Sofia by se měla otevřít modlitbám,“ citovala internetový příspěvek poslance turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Šamila Tayyara ruská stanice RT.

V chrámu z 6. století byli kdysi korunováni byzantští císařové, po dobytí Konstantinopole jej Turci v 15. století přeměnili na mešitu, ve 20. století se za vlády reformního prezidenta Mustafy Kemala Ataturka stal muzeem.

Stavbu, od roku 1985 na seznamu světového dědictví UNESCO, ročně navštíví více než tři milióny turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám