Hlavní obsah

V Česku je nulová ochota podílet se na řešení migrace, zjistil Seehofer

Německý ministr vnitra Horst Seehofer ve středu konstatoval, že ochota České republiky podílet se na společném evropském řešení problematiky migrace se blíží nule. Bavorský politik získal tento dojem při květnové návštěvě ČR. Seehofer o migraci hovořil na tiskové konferenci k výroční zprávě německé policie. Česká strana s takovýmto tvrzením nesouhlasí.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nemáme vůbec žádné evropské řešení,” konstatoval Seehofer na tiskové konferenci k představení výroční zprávy spolkové policie. „Byl jsem teď také často na cestách ve východní Evropě, naposledy v Praze. Připravenost tam podílet se na evropském řešení se blíží nule,” uvedl.

Nynější způsob rozdělování běženců ale podle něj nemůže být dlouhodobým řešením. Poslední rok podle svých slov opakovaně zažívá třeba to, že mu v pátek odpoledne jeho úřad přinese informace týkající se lodě se zachráněnými uprchlíky ve Středozemním moři a pak se po telefonu snaží s dalšími státy domluvit, kdo jich část převezme. „To je typický úkol (evropského) komisaře,” míní.

Policisty ano, uprchlíky ne

Za možné řešení považuje variantu, že se uzavře dohoda se zeměmi, které se na přerozdělování běženců v podobných případech budou ochotny podílet.

Země visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) přerozdělování uprchlíků dlouhodobě odmítají. Ostře se v minulosti stavěly především proti povinným kvótám na přerozdělování. Podporují naopak řešení příčin migrace v zemích původu a tranzitu.

To potvrdil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který v reakci na Seehoferovo tvrzení odmítl, že by se Česká republika nechtěla podílet na řešení problému.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Bývalý předseda CSU Horst Seehofer

„Jsme maximálně aktivní při ochraně vnější hranice EU a podílíme se na pomoci v zemích, odkud uprchlíci pocházejí. Podle ČR kvóty nejsou řešením a problém zhoršují, jak se ukázalo v minulosti,” uvedl v reakci Hamáček.

O české představě spolu oba politici hovořili právě při Seehoferově návštěvě Prahy. Shodli se tehdy například na projektu migračních center, která by vznikla v severní Africe.

„Otázky migrace je třeba řešit mimo EU nebo nejpozději na hranici EU,” uvedl po jednání Seehofer, který se od Hamáčka dozvěděl, že česká vláda hodlá podporovat země bojující s přílivem uprchlíků, jako je Makedonie či Srbsko, kde pomáhají čeští policisté.

Seehofera, soudě dle nynějšího vyjádření, postoj české vlády o možnosti nalézt celounijní kompromis k řešení migrace nepřesvědčil.

Reklama

Výběr článků

Načítám