Hlavní obsah

V Černobylu stále hoří hektary lesa. Obavy z vyšší radiace se nepotvrdily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černobyl

V Černobylu poblíž jaderné elektrárny bojují ukrajinští hasiči už třetí den s rozsáhlým lesním požárem. Úroveň radiace je navzdory obavám lidí v normálu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči likvidují úmyslně založený lesní požár v ČernobyluVideo: AP

 
Článek

V ochranné zóně se požár rozšířil na plochu 25 hektarů, mimo zónu hoří dalších 100 hektarů lesa.

V uzavřené zóně u Černobylu hoří 20 hektarů lesa

Evropa

Podle nedělních informací lesní požár způsobil až šestnáctinásobné zvýšení úrovně radiace. Kyjevská správa ochrany životního prostředí ale uvedla, že šlo o dočasný stav výhradně v bezprostředním ohnisku.

S ohněm bojuje hasičský vrtulník a několik profesionálních hasičů. Příčinu požáru záchranáři neznají, ale předpokládá se, že jejím důvodem byla neopatrná manipulace s otevřeným ohněm.

Australské požáry zabily až miliardu zvířat. Desítky druhů včetně ptakopyska v ohrožení

Svět

Policie podle agentury AP vystopovala podezřelého, kterým by měl být 27letý muž. Ten vyšetřovatelům údajně řekl, že zapaloval trávu „pro zábavu”. Silný vítr ale plameny rychle rozšířil.

Oblast kolem Černobylu byla kvůli vysokému stupni zamoření uzavřena po výbuchu tamní jaderné elektrárny v dubnu 1986. Asi 130 tisíc lidí muselo opustit své domovy. I přes zákaz jich tam ale několik stovek zůstalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám