Hlavní obsah

V Čečensku zavraždili další ochránkyni lidských práv

Groznyj

Představitelka ruské nevládní organizace na ochranu lidských práv Zarema Sadulajevová a její manžel, kteří byli v pondělí uneseni v Grozném, byli v úterý v čečenské metropoli nalezeni mrtví. Informovala o tom ruská nevládní organizace Memorial.

Foto: Dylan Martinez/Files, Reuters

Vražda Sadulajevové a jejího manžela se udála měsíc po zabití aktivistky Natalji Estěmirovové (na snímku).

Článek

Zarema Sadulajevová stála v čele ruské nevládní organizace Zachraňme generaci. O jejich zmizení v pondělí večer informovali představitelé Memorialu.

"Obránci lidských práv byli nalezeni v kufru svého automobilu blízko rehabilitačního střediska v obci Černorečje a na jejich tělech byly stopy po kulkách," citovala agentura Interfax zástupce čečenského ministerstva vnitra.

Nevládní organizace Zachraňme generaci zejména pomáhá mladým lidem žijícím v Čečensku, aby se zařadili do společnosti a nenechali se vlákat do ozbrojených skupin v povstalecké republice.

Zločin se odehrál necelý měsíc po únosu prominentní čečenské ochránkyně lidských práv Natalji Estěmirovové. Ta byla unesena 15. července, rovněž v Grozném, a její tělo nesoucí stopy násilí bylo objeveno několik hodin poté v sousedním Ingušsku. Oleg Orlov z organizace Memorial obvinil čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, že stojí za touto vraždou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám