Hlavní obsah

V Bulharsku zapálili auto dodavatele elektřiny EVN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

V Bulharsku zapálili v sobotu další automobil rakouské energetické společnosti EVN. Informovala o tom bulharská rozhlasová stanice Darik s odvoláním na policii. V Plovdivu útočníci minulý víkend zapálili dva automobily EVN. Bulhaři protestují proti vysokým cenám elektřiny, které jim účtují firmy EVN a české společnosti ČEZ a Energo-Pro.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Článek

Automobil EVN byl podle policejní zprávy v jedné ze čtvrtí Plovdivu polit hořlavinou a zapálen. Hasiči však požár včas uhasili, takže na vozidle byl poškozen pouze lak.

V některých částech Bulharska navíc podle agentury BGNES začaly další protesty. V bulharském městě Ruse například skupina zhruba 400 protestujících na znamení nespokojenosti rozbíjela kladivy elektroměry, napsala agentura APA.

Minulou neděli tisíce rozhořčených Bulharů ve zhruba 15 městech po celé zemi demonstrovaly proti údajně předražené elektrické energii dodávané společnostmi ČEZ a EVN.

ČEZ uvedl, že v Bulharsku dostal několik stovek stížností na vyšší faktury, ale nezjistil na své straně žádné pochybení. Ceny elektřiny jsou v zemi politicky velmi citlivé téma, neboť si každý měsíc ukusují značnou část z platů a důchodů Bulharů.

Bulharsko není jedinou balkánskou zemí, kde se ČEZ potýká s kritikou od veřejnosti. Velké problémy má v Albánii, kde v lednu přišel o licenci na distribuci elektřiny. Minulý týden proto zahájil proti Albánii proces mezinárodní arbitráže.

Reklama

Výběr článků

Načítám