Hlavní obsah

V Bruselu začal summit EU, na programu Británie a migrace

Brusel

Tvrdě pracovat i „bojovat za Británii” hodlá premiér David Cameron na summitu Evropské unie, který ve čtvrtek vpodvečer začal v Bruselu. Zřejmě až v pátek se ale ukáže, jak daleko byly ostatní země evropského bloku ochotny ustoupit požadavkům Londýna na novou strukturu vztahů ostrovního království se zbytkem unie. U večeře budou hlavy států a vlád osmadvacítky hovořit také o trvající migrační krizi.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britský premiér David Cameron a německá kancléřka Angela Merkelová na čtvrtečním summitu

Článek

Donald Tusk, který vrcholným unijním schůzkám předsedá, považuje nynější summit za nejlepší chvíli k dosažení kompromisu s Brity. Shoda nad konečnou podobou takové dohody ale zatím nepanuje, což připustil při příchodu i český premiér Bohuslav Sobotka.

Cameron novou dohodu Britům slíbil před tím, než uspořádá referendum o setrvání země v Evropské unii. Jeho deklarovaným cílem je efektivnější, akceschopnější a byrokracií méně zatížená EU, v níž nemají všechny země povinnost dále a hlouběji se integrovat shodným způsobem. Hlavní spory se ale nyní týkají i takových otázek jako je krácení přídavků na děti pro zaměstnance z jiných unijních zemí.

Podle diplomatů bude průnik zájmů všech stran hledán dnes dlouho do noci v sérii zákulisních jednání.

Na čtvrtek se chystá téma migrace

Lídři, kteří nyní v prvním kole představí v zásadě už známé postoje svých zemí, by potom měli debatu o britské otázce přerušit. Ve čtvrtek večer se proto očekává, že summit přijme závěry k tématu migrace. Ty především zdůrazní, že k zastavení migračního toku musí udělat víc jak členské země EU, tak také Turecko, které je v této věci pro unii významným partnerem. Například německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu zdůraznila potřebu celoevropského řešení krize.

Podle poslední verze návrhu závěrů, kterou má ČTK k dispozici, summit také uvítá rozhodnutí Severoatlantické aliance podpořit Řecko i Turecko v jejich snaze omezit nelegální cesty člunů s migranty v Egejském moři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám