Hlavní obsah

V Británii nedoporučují vakcínu od Pfizeru těžkým alergikům, hrozí jim anafylaktický šok

Novinky, Alex Švamberk
Londýn

Britský národní zdravotnický systém NHS ve středu doporučil, aby se lidé, kteří měli v minulosti těžkou alergickou reakci, vyhnuli očkování proti koronaviru. Dva zdravotníci, kteří očkování vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech podstoupili, totiž měli po jejím podání těžkou alergickou reakci. Oba zároveň byli alergici. Informovaly o tom list The Guardian a server Business Insider.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Vakcína proti covidu-19 od Pfizeru/BioNTechu

Článek

„Jak je u nových vakcín běžné, MHRA (britský Regulační úřad pro léky a zdravotnické produkty) z preventivních důvodů doporučuje, aby se lidé s častými alergickými reakcemi nenechávali očkovat,” řekl profesor Stephen Powis, který je hlavním zdravotnickým ředitelem NHS v Anglii.

Doporučení přišlo po dvou případech zdravotníků, kteří měli v minulosti silné alergické reakce a nyní se u nich brzy po podání vakcíny objevily potíže. Podle lékařů utrpěli „anafylaktickou reakci“. Oba se po podání adrenalinu zotavili.

Úřad pro léky MHRA v aktuálním novém doporučení uvedl: „Nikdo s výraznou alergickou reakcí na očkování, léky nebo potraviny v anamnéze (jako je anafylaktický šok nebo pokud mu bylo doporučeno, aby nosil injektor s adrenalinem) by neměl dostávat vakcínu od Pfizeru/BioNTechu. Očkování by se mělo provádět jen v zařízeních, kde jsou k dispozici prostředky pro resuscitaci.”

Problémy dvou očkovaných okamžitě vyvolaly otázky, zda nebyla vakcína schválena příliš rychle.

Britové začali očkovat proti koronaviru. Jako první dostala vakcínu 90letá žena

Koronavirus

Ředitelka lékového úřadu MHRA June Raineová však před britskými poslanci uvedla, že zaznamenané alergické reakce nebyly postranním efektem pozorovaným během klinických testů.

Alergická reakce se při testech neobjevila

Mluvčí Pfizeru řekl televizi Sky News, že očkovací látka byla během testů na 44 000 lidech dobře snášena a nebyla zjištěna žádná „vážná bezpečnostní rizika“.

Pfizer dodá Britům jen část slíbených vakcínových dávek, zdravotníci zatím ostrouhají

Evropa

Vakcína od Pfizeru byla k použití v Británii schválena už minulý týden jako ve vůbec první zemi na světě. V úterý začalo ve Spojeném království očkování, jako první dostali vakcínu lidé z domovů s pečovatelskou službou a jejich ošetřovatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám