Hlavní obsah

V Bratislavě si připomněli pochod studentů 16. listopadu 1989

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den před pochodem studentů v Praze 17. listopadu 1989 se konal nepovolený pochod zhruba dvou stovek slovenských studentů ulicemi Bratislavy. Právě na tento den si v sobotu vzpomněli přímí účastníci pochodu.

V Bratislavě vzpomínali na pochod studentůVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Dagmar Füle byla tehdy studentkou vysoké školy. „Myšlenka pochodu vznikla na podzim roku 1989 na kolejích. Setkali jsme se v pět hodin na tehdejším Mírovém náměstí, dnešním Hodžově náměstí v Bratislavě,“ řekla přímá účastnice pochodu.

„Sešlo se nás několik stovek a křičeli jsme hesla, jako chceme svobodu, chceme demokracii, chceme školní reformy a svobodu slova. Měli jsme obavy, že nás zatknou a vyhodí ze školy,“ dodala bývalá studentka.

Foto: Právo

V Bratislavě si připomněli pochod studentů 16. listopadu 1989.

Další účastník pochodu v roce 1989 Milan Novotný měl i po třiceti letech zvláštní pocit.

„Je v tom podstatný rozdíl, protože tehdy bylo celé náměstí obklíčené policejními vozy a policisty. Demonstrace byla totiž neohlášená, tudíž nepovolená,“ říká Novotný.

Foto: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

Další účastník pochodu v roce 1989 Milan Novotný měl i po třiceti letech zvláštní pocit.

„Svým způsobem nás zachránila Praha. Neskutečné hrdinství pražských studentů a to, co se 17. listopadu stalo, zachránilo bratislavské studenty před vyhazovem ze školy,“ dodal.

Účastníci sobotního vzpomínkového pochodu se krátce zastavili na Náměstí Sametové revoluce, na které bylo právě v tento den slavnostně přejmenovaná část Náměstí Slovenského národního povstání. Účastníky studentského pochodu na akci přivítal bratislavský primátor Matúš Vallo.

Foto: Ivan Vilček, Bratislava, Právo

Náměstí bylo v slavnostně přejmenováno na náměstí Něžné revoluce.

Bratislavský pochod studentů připomíná v Bratislavě pamětní deska na budově Univerzity Komenského, k níž v sobotu položil věnec český prezident Miloš Zeman a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám